Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kellemetlen kártevők

Kellemetlen kártevők

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Két poloskafaj is nagyon elterjedt hazánkban az elmúlt években, mind a vándorpoloska, mind a márványos poloska gondot okoz a mezőgazdasági területeken és a házak körül is. Bár természetes ellenségeik nincsenek, a szakemberek folyamatos kutatásokat végeznek arra vonatkozóan, hogyan tudnák csökkenteni a kártevő rovarok egyedszámát.

A hűvösebb idő beköszöntével elözönlik a lakásokat, a legkisebb résen is bejutnak, így gyakran csapatostul találkozhatunk velük a nyílászárók körül – ismét itt a poloskainvázió. A szakember szerint nincsenek természetes ellenségeik, így évről évre egyre több ilyen rovarral találkozhatunk.

– Nagyon jól érzi magát, nagy mennyiségben tud elszaporodni, segíti továbbá azt, hogy ilyen nagy számban legyen, hogy borzasztóan széles tápnövény spektrummal rendelkezik, bármit képes a nyár folyamán megszurkálni. Aki otthon paradicsomot, vagy bármilyen más növényt termeszt, az láthatja, hogy mindent megtámadnak. – mondta Dr. Kontschán Jenő, a MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének igazgatója.

Ezek az egyedek agglomeráltan telelnek, vagyis egy helyre többen behózódnak, így biztosítani tudják, hogy minél többen éljék át a telet. Hazánkban leggyakrabban az ázsiai márványos poloskákkal, illetve a vándorpoloskákkal találkozhatunk.

Dr. Kontschán Jenő szerint a legfontosabb a megelőzés lenne.

– Meg kell gátolnunk azt, hogy hazánk, illetve az Európai Unió területére idegenhonos inváziós fajok kerüljenek be. Ez a legnehezebb része a dolognak, hiszen a határok nyitottak, folyamatosa forgalom van határon innen-onnan. Ha egy picit szigorúbb karantén helyzet lenne akár az unió területén, vagy akár az ország területén, akkor lehet, hogy ezeket jobban meg tudnánk gátolni. – mondta az intézetigazgató.

A védekezést illetően a szakember kiemelte: egy fix szúnyogháló sokat segíthet, azonban ha mégis bekerül a lakásba, azonnal ki kell irtani ezeket a kártevőket.

Az Agrártudományi Kutatóközpont jelenleg is több fejlesztésen dolgozik, melyek segítségével csökkenteni szeretnék a kártevő rovarok egyedszámát.


Tovább az archívumra