Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Aranyérmes bika trófeája is látható volt a trófeaszemlén

Aranyérmes bika trófeája is látható volt a trófeaszemlén

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Közösen rendezte meg gímtrófeaszemléjét az Egererdő Zrt., a Heves Megyei Kormányhivatal Vadászati Hatósága, valamint az Országos Vadászkamara megyei szervezete. A szakmai rendezvényen a szarvasbőgés kezdete óta elejtett gímbikák koronáit állították ki. Az elmúlt évektől eltérően idén aranyérmes bika is került terítékre.

A Nagyhalmaj-tisztáson sorakoznak a gímszarvastrófeák a bírálati lapokkal együtt. A trófeák számából is látszik, hogy kiemelkedő szezonon vannak túl a vadászok, ami nem csak az egyre szebb trófeákban, hanem a növekvő átlagsúlyban és az érmes részarányban is megmutatkozik. A vadkár elkerülése végett is fontos, hogy a vadállomány ne szaporodjon túl – mondta el Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója.

– Trófeás nagyvad elejtése egyrészt egy állományszabályozási tevékenység is, mint minden vadászati tevékenység, másrészről pedig természetesen egy gazdasági tevékenység is, hiszen a vadászatra jogosultak vadászati ágazatának ez az egyik fő bevételi forrása. – tette hozzá Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója.

A tervszerű vadgazdálkodásban szigorú szabályok és sztenderdek írják le azt, hogy milyen korú és milyen kritériumoknak megfelelő trófeás nagyvad ejthető el, és hozható terítékre – mondta el Polónyi György, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke.

– Van minden évben, minden vadásztársaságnak egy kilövési tervszáma, amiben meg van határozva, az öreg, a középkorú, illetve a fiatal egyedeknek az elejthetési száma. Ezen belül megvannak azok a kategóriák, amikre a vendégek is jönnek, vagy éppen a vadásztársaság lehetőséget ad arra, hogy ki milyen vadat ejthessen el. – mondta Polónyi György, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke.

A statisztikai adatok szerint megyénkben ebben a bőgési szezonban eddig összesen 370 gímbika került hivatalos bírálatra. Ez az a folyamat, aminek a végén dől el, hogy érmes lesz-e a trófea vagy sem.

– A hatóság a bírálaton meghatározza a trófeasúlyt, és ezekhez még adódnak hozzá pontok, vannak objektív és szubjektív pontok is. A szubjektív pontok szépségpontok, amit lehet gyöngyözöttségre, koronaformára adni például, illetve vannak az objektív pontok, ami mind mérésen alapul. – mondta Nagy Károly, az Egererdő Zrt. vadászati előadója.

Ezekből adódik össze egy végső pont, ami alapján idén az Egererdő Zrt. területén a 105 darabos terítékből 19 tófea lett érmes. Ezek között tizenkettő darab bronzérmes, hat darab ezüstérmes és egy darab aranyérmes is született. A trófeabemutató végén átadták az Országos Magyar Vadászati Védegylet érdemérmét Farkas Gyula gyöngyösi sportvadásznak. Január 31-ig még van lehetőség a gímbika vadászatára.


Tovább az archívumra