Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Jégről mentési gyakorlatot hajtottak végre a tűzoltók

Jégről mentési gyakorlatot hajtottak végre a tűzoltók

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Jégről mentési gyakorlatot tartott a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Sástón a gyöngyösi és hatvani hivatásos, valamint a munkájukat segítő önkéntes tűzoltóknak. A szakemberek négyféle mentési módszert alkalmaztak a gyakorlatnál.

Húzzák ki a jégről a bajba jutott embert – ezúttal szerencsére csak egy bábut. A tűzoltók gyakorlatot tartottak Sástón, hogy éles helyzetben is minden ilyen jól menjen. Nagy Csaba megyei szóvivő azt mondja: ha rosszul mérjük fel a jég vastagságát, vagy a tiltás ellenére tartózkodunk a jégfelszínen, hamar megtörténhet a baj.

– A tavalyi évben három alkalommal avatkoztak be a gyöngyösi és hatvani hivatásos tűzoltók jég felszínén történt baleseteknél, ezekre készülünk fel, egy ilyen életmentésre minden egyes gyakorlatkor. – mondta Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A hivatásos tűzoltók mellett a Kékes Kutató Mentő önkéntesei is gyakorlatoztak.

Gyakran történhet olyan is, hogy hamarabb kell cselekedni, mint ahogyan kiérnének a tűzoltók. Ha egyedül vagyunk, kúszva közelítsük meg a jégbe szakadt embert és nyújtsunk felé faágat, ruhadarabot, amivel ki tudjuk húzni, ha többen vagyunk szintén ez a módszer ajánlott, ilyenkor láncot alkotva kapaszkodjunk egymásba. A szakember hangsúlyozza: semmiképp sem szabad a törés széléhez menni, mert alattunk is beszakadhat a jég.

– Hogyha kimentettünk valakit a jeges vízből, akkor ne vigyük be őt egy túlfűtött szobába, hanem fokozatosan melegítsük fel a testét pokrócokba tekerve. Mindenképpen szabadítsuk meg a vizes ruhától. – mondta a szakember.

Nagy Csaba azt tanácsolja, ha egyedül vagyunk, soha ne kíséreljünk meg a jégre lépni!

– Ha felelőtlenek voltunk, egyedül voltunk, és beszakadt a jég alattunk, akkor mindenképpen törekedjünk arra, hogy a jég felszínén maradjunk, hogyha a jég alá süllyedtünk, ott már csak profi búvárok tudnak segíteni és a túlélés esélye is nagyon kicsire csökken. Ha van a zsebünkben egy kocsikulcs, lakáskulcs, akkor, ahogy mondtam, törekedjünk a jég felett maradni, és vágjuk bele azt a jégbe, annál fogva kihúzhatjuk magunkat, esetleg és kúszva induljunk el a part felé. – mondta a szóvivő.

A szakemberek kérik, hogy ha baj történik, mindenképpen hívjuk a 112-es segélyhívó számot!


Tovább az archívumra