Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A Magyar Orvosok Szövetségének korábbi felmérése szerint több mint hatezer szakorvos és rezidens hagyhatja el jövőre az országot, ha a következő hónapokban nem dolgoznak ki olyan életpályamodellt, amely itthon tartaná őket

A Magyar Orvosok Szövetségének korábbi felmérése szerint több mint hatezer szakorvos és rezidens hagyhatja el jövőre az országot, ha a következő hónapokban nem dolgoznak ki olyan életpályamodellt, amely itthon tartaná őket

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A gyöngyösi kórházban egyelőre nem tartanak a tömeges felmondásoktól.

Több évnyi tanulás és felkészülés, gyakorlat és folyamatos képzés: fiatal, pályakezdő orvosok, rezidensek egyre kilátástalanabbnak látják itthon a jövőjüket.

Azt mindenki tudja, hogy bajban van az egészségügyi ellátórendszer. De azt, hogy a probléma már az alapokig hatolt, azt már kevesebben: a mai magyar orvostanhallgatók többsége már külföldön tervezi megalapozni szakmai és egzisztenciális jövőjét.

A kérdés nem pusztán anyagi kérdés: a kiszámíthatóság és a tervezhetőség az orvosok életében még a nyugatihoz mérhető fizetéseknél is fontosabb lenne.

Hosszan lehetne sorolni az egészségügyben tornyosuló problémákat – tette hozzá a gyöngyösi kórház orvos-igazgatója.

Hazai és külföldi szakértők állítása szerint Európában a magyar orvosok keresnek a legrosszabbul, pedig ők dolgoznak a legtöbbet. Mivel az európai piacon kelendőek a magyar orvosok, egyre többen mennek külföldre, őket pedig az egészségügyi szakdolgozók, sőt akár a Magyar Mentőszolgálat dolgozói is követnék. Gyöngyösön a tömeges elvándorlásnak egyelőre nem mutatkoznak jelei, de az általános bizonytalanság itt is kézzel tapintható.

Berzsényi Gergely


Az Aktuális napi hírei (2011-08-19 )

Tovább az archívumra