Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Húsz évvel ezelőtt alakult meg Gyöngyösön a Kolping Család Egyesület

Húsz évvel ezelőtt alakult meg Gyöngyösön a Kolping Család Egyesület

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A város legfontosabb, katolikus alapon működő kulturális és karitatív szervezete az évfordulót jubileumi szentmisével, majd ezt követően emléküléssel és kulturális programokkal ünnepelte meg.

Részlet a Kolping imából, mely egyben a Kolping mozgalom hitvallása is. Gyöngyösön 20 éve mondják el ezt minden rendezvényük elején a Kolping-családok. 1991 novemberében alakult ugyanis meg a Kolping Család egyesület a városban. Keresztes György akkori polgármester is az alapítók között volt. Mint mondja, egy pártpolitikától mentes, a keresztény értékekre alapozott mozgalomhoz csatlakoztak.

A Kolping-mozgalom egyik legfontosabb feladata, hogy tagjaival mélyebben megismertesse a keresztény értékeket, s ezáltal tettekre serkentse őket. Ebben alapvető útmutatás Kolping Adolf életpéldája és műve. Misóczki Lajos a jubileumi emlékülésen róla, valamint a Kolping Egyesület elődjének számító, Gyöngyösön több mint 80 évig működő Katolikus Legényegylet történetéről emlékezett meg. Kolping szellemi hagyatéka azonban ma is élő.

Az egyesület működésének első időszakában a kultúra támogatása kapott nagyobb hangsúlyt. Ezt jelezte számos civil csoportnak a Kolping Egyesület égisze alatt való létrejötte. Mára a szociális problémák előtérbe kerülésével az oktatásra helyeződött a hangsúly, melyet a Kolping Szakiskola lát el. A fontosnak tartják továbbá a karitatív munkát és a lelki gondozást, de anyagi helyzetükhöz mérten a kulturális programoknak és a művészeti csoportoknak is otthont szeretnének adni továbbra is a Kolping Házban.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2011-11-15 )

Tovább az archívumra