Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Vitás keleti nyitás

Vitás keleti nyitás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A politika túldimenzionálta az azerbajdzsániakkal aláírt testvérvárosi szándéknyilatkozatot – mondta Faragó László, reagálva a sajtóban megjelent örmény kritikákra.

A polgármester tudatta azt is: Gyöngyösnek jelenleg 5 testvérvárosi kapcsolata van, a városvezetés a jó kapcsolatkora törekszik mindazokkal, akikkel megtalálja a közös hangot.

Gyöngyös katalizátor-szerepet szeretne betölteni a kormány által kitűzött keleti-nyitásban – hangsúlyozta Faragó László polgármester a múlt héten aláírt azerbajdzsáni testvérvárosi szándéknyilatkozat kapcsán. A hangsúly a szándéknyilatkozaton van, hiszen azt a képviselő-testületnek még jóvá kell hagynia. Faragó László elmondta: alapvetően nyitottak vagyunk mindenki felé, akik jószándékkal keresnek meg minket, és akikkel ki tudunk alakítani a közös érdekek mentén gyümölcsöző kapcsolatokat.

Valódi tartalommal még nincs feltöltve az új azeri kapcsolat. A gazdasági együttműködéseket még keresik a felek, kulturális téren a Gyöngy néptáncfesztivál lehet egy jó lehetőség, az oktatás területén pedig a Károly Róbert Főiskolával indultak el az egyeztetések – mondta el városunk polgármestere, aki hozzátette: a gyöngyösi városvezetés az újdonsült azerbajdzsáni külkapcsolatokat nem szeretné Shusha városára leszűkíteni, és készek az örményekkel is tárgyalóasztalhoz ülni.

– Számomra ugyanolyan partnerek lehetnek, mint bárki más, hiszen nincsen tiltólista, hogy az egyiket lehet fogadni, a másikat nem lehet fogadni. Kicsit nehezíti ezt a kérdést, hogy az örményeknek Magyarországon nincs képviselete, nincsen követsége – jegyezte meg Faragó László.

A külkapcsolatok fejlesztését, és a kelet felé nyitást az önkormányzat eddig is komolyan gondolta: a kínaiakkal már több tárgyalási fordulón túl vagyunk, a kazahokkal pedig már konkrét együttműködési megállapodások körvonalazódnak. De a tervek között szerepel a török, az iráni és az orosz érdekeltségekkel is a kapcsolatfelvétel – mondta el Faragó László.

Balázs József, a térség fideszes országgyűlési képviselője nyílt levélben fordult Faragó László polgármesterhez a hegyi-karabahi testvérvárosi szándéknyilatkozat kapcsán. A képviselő úgy véli, hogy az inkább kommunikációs, mint érdemi eredménnyel kecsegtető kapcsolat károkat okoz Magyarországnak és Gyöngyösnek egyaránt.

Kifogásolja, hogy a polgármester nem volt eléggé körültekintő, amikor egy olyan várost javasolt testvérvárosnak Gyöngyös számára, amelynek bizonytalan a geopolitikai helyzete, miközben az érintett állam a belső feszültségektől sem mentes.
Hozzáteszi, bizonyára megfontoltabban cselekedett volna a polgármester, ha végiggondolja, hogy ezzel a lépéssel hazánk negatív nemzetközi megítélésében is szerepet vállal.
Más külpolitikai kapcsolatfelvételek kapcsán is bírálja a városvezetést, s hozzáteszi: végig kellene gondolni, hogy – „egy ilyen helytelen irányultságú városi külpolitika” milyen ellenérzéseket válthat ki hazai és külföldi befektetői körökben.

Reagált a nyílt levélre ma délután Faragó László polgármester is. Leszögezi: az azeri kapcsolatfelvétel ügyében vállalja a felelősséget. Azt azonban sérelmezi, hogy valódi megbeszélés helyett a médiapolitizálás jegyében fogalmazott levelet a képviselő, ahogy fogalmaz: „saját érdekei elérésében”. Azt írja, az előző napon találkoztak, akkor még nem adta jelét nemtetszésének Balázs József.

„Bármikor örömmel egyeztetek önnel, de a kioktatást nem fogadom el. Nem beszélve arról, hogy levelét, melyet nekem címzett, nekem nem küldte el.” – áll Faragó László levelében.

A polgármester hiányolja a képviselő leveléből a gazdasági-üzleti fórumról és a gazdasági kapcsolatfelvételről szóló beszámolót, a néptánc-fesztiválra szóló meghívást és a lehetséges azeri hallgatókról tett említést a főiskolán.

A vitát részéről lezártnak tekinti –áll Faragó László közleménye végén.

A két levél teljes terjedelmében elolvasható a gyongyos.hu oldalon.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 5. rész
14:58
Cimbaliband és Szalonna Bandája - Megyek az úton
15:03
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 6. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
16:06
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:14
Gasztronómia a Mátrában - kisfilm
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:41
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:07
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság