Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Status Quo: újjáalakult a zsidó hitközség

Status Quo: újjáalakult a zsidó hitközség

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Weisz Péter, a Bugát Pál Kórház főigazgatója kezdeményezésére 25 év után újjáalakult a gyöngyösi Status Quo Ante izraelita hitközség.

A Malom Étteremben tartott alakuló ülésen ott voltak nem csak azok, akik a régi hitközséggel valamilyen kapcsolatban vannak, hanem olyanok is, akik pártoló tagként kívánják segíteni az új hitközség munkáját. A jelenlévők megalakították a Magyar Izraeli Baráti Társaság Heves megyei tagozatát is, mely a jövőben a két nép közötti viszony tovább javításán kíván munkálkodni.

Több mint huszonöten jelentkeztek az ország minden részéről, hogy szeretnének csatlakozni a gyöngyösi Status Quo Ante hitközséghez. Aláírta a belépési nyilatkozatot a gyöngyösi származású Polgár László és családja is, és támogatóként csatlakozott Ferenczfalvi Kálmán, a „világ igazának” fia. Weisz Péter, a gyülekezet újjászervezője a gyöngyösi zsidó hitélet több évszázados hagyományát jelölte meg az alapítás okaként.

– Miután Gyöngyös Magyarország egyik legrégebbi zsidó hagyományokkal rendelkező városa, hiszen Gyöngyösön már a 15. század elején működött hitközség, úgy gondoltuk annak a szép hagyománynak folytatódnia kell. Az az igazi gesztus, ha feltámasztjuk a hitközséget és megpróbálunk hitéleti célokat megvalósítani. 25 év után van remény és esély rá – fogalmazott.

Weisz Péter nem csak formális megalakulást ígért. Azt szeretné, ha szabályos és rendszeres hitélet folyhatna ismét a városban. Mégpedig a Zsinagógában. Az épületet ugyanis a hitközség számára a MAZSIHISZ meg fogja vásárolni, így azt az új évben már hitéleti célra használhatják.

A megállapodás értelmében, amennyiben a gyöngyösi hitközség megszűnne, az épület akkor is 99 évig a MAZSIHISZ tulajdonában maradna.

Weisz Péter szerint a városban az októberi választásokat követően kialakult politikai helyzet indokolta, hogy ilyen megoldás szülessen.

Az Együttélés Háza projektről azonban nem mondtak le. Azt a 2015 első negyedévi magyar költségvetés terhére megvalósítják. Az új emlékközpontban a magyarországi és gyöngyösi zsidó–keresztény együttélés történetét szeretnénk bemutatni.

– Szeretnénk bebizonyítani, hogy a gyöngyösi zsidóság maradéka és a magyarországi zsidóság aktív és elválaszthatatlan része a magyar nemzeti fejlődésnek – húzta alá Weisz Péter.

A zsinagógát és a hitközséget is a MAZSIHISZ támogatásával kívánják fenntartani. Az új hitközségbe vallási hovatartozás nélkül pártoló tagként bárki jelentkezhet. Akik pedig nem a hitközség munkájában kívánnak részt venni, az ezzel szoros kapcsolatot fenntartó Magyar Izraeli Baráti Társaság Heves megyei tagozatában ugyancsak közreműködhetnek.

A társaság céljai közt szerepel többek között a két nép közötti barátság erősítése, befektetési tőke szerzése és testvérvárosi kapcsolatok építése.


Tovább az archívumra