Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hegyhimnusz – kötelező olvasmány

Hegyhimnusz – kötelező olvasmány

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Hegyhimnusz címmel megjelent az első olyan antológia, mely a Mátra hegységnek a magyar költészetben betöltött szerepét kívánja megjeleníteni. Fülöp Lajos, az ismert gyöngyösi nyelvész és néprajzkutató állandó szerzőtársával, Lisztóczky László irodalomtörténésszel a Mátrát állította új könyvének középpontjába

Farkas István, a könyvtár vezetője joggal nevezte irodalomtörténeti jelentőségű pillanatnak a kötet megjelenését. Nem csak azért, mert első alkalommal jegyez a könyvtár kiadóként egy verseskötetet, hanem azért is, mert Magyarországon soha eddig nem jelent meg olyan verses antológia, mely egy földrajzi tájegység előtt tisztelgett volna. A Hegyhimusz a Mátra dicséretére készült két, a tájhoz ezer szállal kötődő tudós, Fülöp Lajos és Lisztóczky László munkája nyomán.

Lisztóczky László a kötet másik szerkesztője azt mondja, kettejük olthatatlan kíváncsisága és jó adag szülőföld-szeretet kellett ahhoz, hogy ez az antológia elkészüljön. A Hegyhimnuszban a Mátra nem csak konkrét tájélmények nyomán jelenik meg, hanem gyakran szimbolikus jelentéstartalommal – utaltak rá a szerzők a könyv bemutatóján. Így mint a legmagyarabb heggyel és az egyik legismertebb magyar etnikai csoport lakóhelyével találkozhatunk vele.

Több vallásos költőnket is megihlette a Mátra és vannak olyan költők is, akikre mi, Heves megyeiek különösen büszkék lehetünk, s akik megénekelték a Mátrát – emelte ki Fülöp Lajos. Ilyen Bajza József, Vachott Sándor vagy Zalár József. Az antológiáról Fülöp Lajos azt mondta, érzelmes utazásra hívogatja az olvasót. A Hegyhimnusz mégis több, mint egy szentimentális bedekker. A Mátravidékén élőknek kötelező olvasmány.


Tovább az archívumra