Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Felfüggesztett kereskedés

Felfüggesztett kereskedés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Részlegesen felfüggesztette a Quaestor csoport kereskedelmi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank. Korábban a társaság közleményében még azt írta: A Buda-Cash botrány után megrendült az ügyfelek bizalma a pénzügyi szolgáltatók felé. Az MNB szerint viszont a cégcsoport 150 milliárd forintnyi fiktív kötvényt adhatott el. A szabálytalanságokra egy ellenőrzésen bukkantak rá.

Országszerte sorok alakultak ki a Quaestor irodái előtt, Gyöngyösön azonban ma ennek nem sok jelét láttuk. Csupán egy-két ügyfél tért be a fiókba.

A Buda-Cash botrány után ellenőrzésen esett át a Quaestor is, ekkor a jegybank szabálytalanságokat észlelt, ezért függesztette fel részlegesen a társaság kereskedelmi engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki a csoporthoz. A Magyar Nemzeti Bank szerint a cégcsoport mintegy 150 milliárdnyi fiktív kötvényt adhatott el. A Quaestor ezt megelőzően közleményében azt írta: A Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac működését. Hozzátették: A kötvények forgalmazójánál vezetett ügyfélszámlákon az ügyfelek részvényei és állampapírjai továbbra is rendelkezésre állnak, de a kötvények visszafizetése jelenleg nem lehetséges.

A társasághoz betérő ügyfelek azt mondták, hogy egy közleményt kaptak kézhez, amelyből az öncsődről tájékoztatják őket. Az ügyfelek pénzügyi szolgáltatókba vetett bizalma valóban megingott.

A közlemény szerint a Quaestor csoport a kötvények visszafizetéséhez szükséges pénz előteremtése érdekében az államtól vár segítséget.

Közben a Buda-Cash-hez köthető DRB Bankcsoport ügyfeleinek kártalanítása már folyamatban van. Az Országos Betétbiztosítási Alap ma elindította az utalásokat, közel 83000 betétest kártalanítanak.

Az MNB az elmúlt két hétben több pénzügyi céget is lekapcsolt. Február végén derült ki, hogy a Buda-Cash brókerház bankjaival együtt közel 90 milliárd forinttal nem tud elszámolni. Március elején a Hungária Értékpapír Zrt tevékenységi engedélyét függesztették fel, tegnap pedig már a Quaestornál bukkantak szabálytalanságokra.

Az üggyel kapcsolatban kerestük a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivőjét, ám adásunkig nem sikerült elérnünk.

A Buda-Cash és a Questor befektetőit a Beva, vagyis a Befektetővédelmi Alap akkor kártalaníthatja legfeljebb hatmillió forintig, ha a cég pénzzé teszi befektetéseit.


Tovább az archívumra