Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Honvédek emlékezete

Honvédek emlékezete

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A magyar honvédség történetének 168 évét mutatja be az a vándorkiállítás, amely pénteken nyílt meg a Mátra Múzeumban. Az Isten után legszebb és legszentebb név a honvéd-nevezet!” című kiállítás nemzeti ünnepünkhöz igazított megnyitása is jelezni kívánja, hogy Gyöngyösnek sok köze van a honvédséghez. Többek között 1849 április 2-án épp ezen a helyen, az Orczy kastélyban tartották a tavaszi hadjáratot előkészítő haditanácsot.

Petőfi Sándor A honvéd című versének egy sora adta a címét annak a vándortárlatnak, melyet a Heves Megyei Védelmi Bizottság és az egri Dobó István Vármúzeum szakemberei hoztak létre 3 évvel ezelőtt. A vándorkiállítás azóta az év elején és végén mindig a megyét járja, a köztes időszakban pedig az országot. A törzsanyagot láthatták már Budapesten, Kaposváron és Zalaegerszegen is. A megyei védelmi bizottság titkára szerint első sorban a fiatalok megszólítására törekednek.

A Herman István történész által megnyitott kiállításnak nem titkolt célja, hogy visszaállítsák a honvéd szó korábbi évszázadokban kivívott megbecsülését. Helyi szinten a törzsanyaghoz mindig hozzátesz valamit a kiállítást befogadó kulturális intézmény. A Mátra Múzeum gazdag gyűjteménnyel rendelkezik már az 1848-49-es szabadságharctól kezdve honvédrelikviákból.

Nagyon szép anyaggal rendelkezik a múzeum az első világháború időszakából. Ezekből egy-egy kiállításban láthatók voltak már darabok, így együtt azonban először láthatja őket a nagyközönség. Nem maradt ki a kiállításból a II. világháború és 1956 sem.

Ahogyan Tóth László múzeumigazgató fogalmazott, az itt bemutatott történelem semmiképpen sem poros relikviák tárlata. Olyan érzéseket és gondolatokat válthatnak ki, amelyek személyessé teszik az itt látottakat. Ez pedig fontos, mert múltunkhoz – ugyanúgy mint jelenünkhöz – személyes közünk van.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Ngorongoro kráter utolsó orrszarvúi - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Lisszabon
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Jázmin néptáncegyüttes gála
16:00
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
19:07
Reklám
19:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság