Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kevés, és drága a gomba

Kevés, és drága a gomba

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Mátrában a szemfülesek már meg tudják szedni maguknak az ebédnek valót, de nagyobb termésre az előrejelzés szerinti hétvégi nagy mennyiségű csapadék, és az azt követő napos idő után lehet számítani. Szekrényes József gomba szakellenőr felhívja a túrázók figyelmét: nem csak az ehető, hanem a mérges gombafajták is megjelentek a Mátrában.

Vargánya és rókagomba. Nincs túl sok választási lehetőség a piacon, ha gombás ételt készítenénk ebédre. Háromezer forintba kerül a gomba kilója, és ezek sem a Mátrából vannak, Ózdról hozták a piacra. Az eladótól megtudtuk: a két gombafajtából remek leves, vagy pörkölt készülhet, de a nagyobb mennyiségű gombatermésre még várnunk kell, hiszen több feltétele van annak, hogy sok gomba legyen az erdőkben- ezt már Szekrényes József gomba szakellenőr mondta.

Van, ami már kibújt, stábunk talált többek között vargányát, tinóru gombát, galambgombát, és piruló galócát is. Aki most indulna gombázni, érdemes Mátrafürednél, Gyöngyössolymoson Cserkőnél, és Parád északi részén kezdeni a keresést. Fontos figyelni közben, mivel az ehető gombákon kívül a mérgező fajok is megjelentek már a térségben is.

– A bocskorra nagyon figyeljünk, és ha valaki mégsem tájékozott a dologban, a lemezes gombák között vannak a mérgező gombák. A lukacsos gombák, mint a vargánya, tehát a kalap alsó része a termőréteg, ami lukacsos, ahol a spórák vannak, azok között nincs olyan veszélyes gomba, ami halálos lehet – mondta Szekrényes József gombaszakértő.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy ehető gombát találtunk-e mindenképpen vizsgáltassuk be, hiszen egyes mérgező fajták főzés után ehetők lesznek, de vannak olyan gombák, amelyek főzés után is veszélyesek lehetnek.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A magyarság totemállatainak nyomában - ismeretterjesztő film
15:21
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Nyitógála - Észak-Macedónia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Zongoraavató hangverseny (részlet)
16:06
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Adventi kalendárium
18:09
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:17
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság