Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Véget ért a többszáz éves hagyományra visszatekintő farsangi szentségimádság a Szent Bertalan templomban

Véget ért a többszáz éves hagyományra visszatekintő farsangi szentségimádság a Szent Bertalan templomban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A miséken nemcsak gyöngyösiek, hanem a térség számos településéről érkező hívők vettek részt. A három napos keresztény előkészület után hamvazó szerdával megkezdődik a 40 napos böjti időszak.

A vasárnaptól keddig tartó farsangi háromnapok a keresztény emberek életében a vidámságnak és a mulatozásnak a befejezését jelentik, ugyanis hamvazó szerdával megkezdődik a húsvét előtti böjt. Az egyházi farsang kiemelt programja volt a mindennap délben megtartott Úrangyala, amelyen ezúttal is egy régi gyűjteményből válogatott imákat és dalokat énekelhettek a hívek. Juhász Ferenc kanonok elmondta, egy 1907-ben nyomtatott füzetet vettek elő, amelyben a farsangi háromnapok imái és dalai voltak összegyűjtve.

 

 

A gyöngyösi Úrangyala csak helyben ismert és énekelt ősi dallamokat tartalmaz, és amióta a hívek összejárnak a farsangi szentségimádásra, azóta rakódnak egymásra a különböző imaszövegek. A program végével pedig megkezdődött a 40 napos böjt. Juhász Ferenc kanonok hozzátette, a hamvazó szerda azt jelenti, hogy az emberek bűnbánattal készülnek a húsvétra.

 

 

Juhász Éva


Az Aktuális napi hírei (2008-02-07 )

Tovább az archívumra