A miséken nemcsak gyöngyösiek, hanem a térség számos településéről érkező hívők vettek részt. A három napos keresztény előkészület után hamvazó szerdával megkezdődik a 40 napos böjti i" /> A miséken nemcsak gyöngyösiek, hanem a térség számos településéről érkező hívők vettek részt. A három napos keresztény előkészület után hamvazó szerdával megkezdődik a 40 napos böjti i" />

Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Véget ért a többszáz éves hagyományra visszatekintő farsangi szentségimádság a Szent Bertalan templomban

Véget ért a többszáz éves hagyományra visszatekintő farsangi szentségimádság a Szent Bertalan templomban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A miséken nemcsak gyöngyösiek, hanem a térség számos településéről érkező hívők vettek részt. A három napos keresztény előkészület után hamvazó szerdával megkezdődik a 40 napos böjti időszak.

A vasárnaptól keddig tartó farsangi háromnapok a keresztény emberek életében a vidámságnak és a mulatozásnak a befejezését jelentik, ugyanis hamvazó szerdával megkezdődik a húsvét előtti böjt. Az egyházi farsang kiemelt programja volt a mindennap délben megtartott Úrangyala, amelyen ezúttal is egy régi gyűjteményből válogatott imákat és dalokat énekelhettek a hívek. Juhász Ferenc kanonok elmondta, egy 1907-ben nyomtatott füzetet vettek elő, amelyben a farsangi háromnapok imái és dalai voltak összegyűjtve.

 

 

A gyöngyösi Úrangyala csak helyben ismert és énekelt ősi dallamokat tartalmaz, és amióta a hívek összejárnak a farsangi szentségimádásra, azóta rakódnak egymásra a különböző imaszövegek. A program végével pedig megkezdődött a 40 napos böjt. Juhász Ferenc kanonok hozzátette, a hamvazó szerda azt jelenti, hogy az emberek bűnbánattal készülnek a húsvétra.

 

 

Juhász Éva


Az Aktuális napi hírei (2008-02-07 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Szentmise közvetítése felvételről a Barátok templomból
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Református Istentisztelet közvetítése felvételről
16:35
Reklám
16:38
A damaszkuszi acél a XXI. században - dokumentumfilm
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
19:08
Reklám
19:11
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság