Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A Berze Nagy János Gimnázium hagyományaihoz híven az idén is megrendezte tudományos konferenciáját az 1848- 49-es forradalom és szabadságharc vértanúinak tiszteletére

A Berze Nagy János Gimnázium hagyományaihoz híven az idén is megrendezte tudományos konferenciáját az 1848- 49-es forradalom és szabadságharc vértanúinak tiszteletére

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az öt előadásból álló emlékkonferenciát a téma elismert kutatói, történészek tartották. A konferencia nyitott volt, de elsősorban a gimnázium történelem iránt érdeklődő diákjai vettek részt nagy számban.

Hermann Róbert hadtörténész előadásában a „miért éppen október 6.án?” adta meg a választ, majd az ezt megelőző bécsi eseményekről ejtett szót, Latour és Jellasics kapcsolatáról.
Zakar Péter a szegedi egyetem történésze, pedig az egyházak felelősségére vonását taglalta az akkori hadbíróságokon, gyöngyösi és egri példákon keresztül is.
Hajagos József a konferencia házigazdája és a gimnázium történelem tanára az aradi vértanúk gyöngyösi vonatkozásairól szólt, elmondta kevés olyan város található az országban, ahol 10-nél több aradi vértanú is megfordult, Gyöngyös ezek között van.
Az előadók között Kedves Gyula muzeológus az aradi Ereklye múzeum gyűjteményének hányattatásáról beszélt, majd Pelyach István, szegedi történész a vértanúk megemlékezéséről az 1800 –as évek magyarországán címmel tartott előadást. A tudományos konferenciának ebben az évben is a gimnázium könyvtára adott otthont.
Hliva Éva

Tovább az archívumra