Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Vigyázz! Mustgáz-veszély!

Vigyázz! Mustgáz-veszély!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szüretkor a pincékben erjedő must nyomán gyakran képződik mustgáz. Sokan felelőtlenül végzik a pincei munkálatokat, ami tavaly 3 halálos áldozatot követelt Gyöngyös térségében. A szakemberek arra kérik a termelőket, csak akkor menjenek le a pincébe, ha megbizonyosodtak róla: a helyiségben nincs mustgáz.Még tart a szüret, de van, ahol már forrásnak indult a must. A must erjedése során szén-dioxid szabadul fel, mely a talaj közelében helyezkedik el. Sok esetben egy földre esett tárgyért lehajolva lélegzik be a mustgázt a termelők. A szakemberek a mustgázbalesetek 1/3-ában már nem tudnak segíteni az áldozatokon.
Bár idén még nem történt baleset, tavaly 2 mérgezés 3 halálos áldozatot követelt Abasáron és Gyöngyösön – mondta el kérdésünkre Kompos Ferenc, a Gyöngyösi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője, hozzátéve: ilyen esetekben akár 10 éves börtönbüntetés is kiszabható. Azokat a helyiségeket, ahol mustot tárolunk, célszerű gyakran szellőztetni.
        
Ha erjedő mustot tartalmazó pincében sűrű lélegzetvétel ellenére légszomjat, szédülést, fejfájást tapasztalunk, azonnal hagyjuk el a helyiséget. Számos esetben a segíteni akarónak is az életébe került a mentés, így soha ne kezdjünk önálló mentőakcióba, inkább hívjuk a mentőket és a tűzoltóságot.
 
Molnár Kata


Tovább az archívumra