Szüretkor a pincékben erjedő must nyomán gyakran képződik mustgáz. Sokan felelőtlenül végzik a pincei munkálatokat, ami taval" /> Szüretkor a pincékben erjedő must nyomán gyakran képződik mustgáz. Sokan felelőtlenül végzik a pincei munkálatokat, ami taval" />

Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Vigyázz! Mustgáz-veszély!

Vigyázz! Mustgáz-veszély!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szüretkor a pincékben erjedő must nyomán gyakran képződik mustgáz. Sokan felelőtlenül végzik a pincei munkálatokat, ami tavaly 3 halálos áldozatot követelt Gyöngyös térségében. A szakemberek arra kérik a termelőket, csak akkor menjenek le a pincébe, ha megbizonyosodtak róla: a helyiségben nincs mustgáz.Még tart a szüret, de van, ahol már forrásnak indult a must. A must erjedése során szén-dioxid szabadul fel, mely a talaj közelében helyezkedik el. Sok esetben egy földre esett tárgyért lehajolva lélegzik be a mustgázt a termelők. A szakemberek a mustgázbalesetek 1/3-ában már nem tudnak segíteni az áldozatokon.
Bár idén még nem történt baleset, tavaly 2 mérgezés 3 halálos áldozatot követelt Abasáron és Gyöngyösön – mondta el kérdésünkre Kompos Ferenc, a Gyöngyösi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője, hozzátéve: ilyen esetekben akár 10 éves börtönbüntetés is kiszabható. Azokat a helyiségeket, ahol mustot tárolunk, célszerű gyakran szellőztetni.
        
Ha erjedő mustot tartalmazó pincében sűrű lélegzetvétel ellenére légszomjat, szédülést, fejfájást tapasztalunk, azonnal hagyjuk el a helyiséget. Számos esetben a segíteni akarónak is az életébe került a mentés, így soha ne kezdjünk önálló mentőakcióba, inkább hívjuk a mentőket és a tűzoltóságot.
 
Molnár Kata


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:00
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
"Víg Ecsédre gyertek házasodni…" - dokumentumfilm az ecsédi lakodalmas hagyományokról
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:25
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:09
Reklám
19:12
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:24
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:37
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság