Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének országos választmánya úgy döntött: támogatja a Közszolgálati sztrájkbizottság által meghirdetett január 12-i sztrájkot

A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének országos választmánya úgy döntött: támogatja a Közszolgálati sztrájkbizottság által meghirdetett január 12-i sztrájkot

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A gyöngyösi Demokrata Liga Szakszervezete is egyetért a kezdeményezéssel, illetve a hétvégi Parlament előtti demonstrációval, azonban mégsem vonulnak az utcára.

Leginkább a közintézmények dolgozói érzik úgy, hogy elegük van a megszorításokból. Évek óta rettegnek az elbocsátások miatt, ami pedig az utolsó csepp volt, hogy jövőre – a rendszerváltozás óta először – a juttatásaikat is megnyirbálják. A szféra dolgozói a megszorítások, így a tizenharmadik havi bér elmaradása és a bér befagyasztása miatt tiltakoznak január 12.– én. Gyöngyösön a Demokrata Liga Szakszervezetének 24 tagja is egyetért velük, most szombaton mégsem tüntetnek.

Az érdekvédők szerint, ha a reálbérek jövőre csökkennek, akkor a szociális ágazatban, ezen belül a gyermekjóléti alapellátásban dolgozók maguk is segélyezetté válhatnak.

Egy korábbi egyeztetésén a kabinet hajlandó volt az esetleges kompenzációra azok körében, akiknek havi bére – éves szinten – nem haladja meg a bruttó 139 ezer forintot, de ezt a sztrájkbizottság kevésnek tartja. Ebbe a körbe egyébként a közszféra dolgozóinak csaknem 60 százaléka tartozik. A január 12-i sztrájkot Heves megyéből is több szakszervezet támogatja, és úgy tudjuk a hétvégi demonstrációra is indítanak buszokat a megyéből.

Hliva Éva


Az Aktuális napi hírei (2008-11-28 )

Tovább az archívumra