Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Cáfolnak és fejlesztenek

Cáfolnak és fejlesztenek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Cáfolja a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke a WHO jelentését, melyben a Mátrai Erőművet az Unió 27. legszennyezőbb erőműveként tartja számon az Európai Unióban. Dr. Valaska József azt mondta: a létesítmény már az 1990-es években is teljesítette a kibocsátási normákat, így nincs ok aggodalomra. A Mátrai Erőmű egyébként 500 milliárd forintból egy teljesen modern technológiájú fejlesztést tervez 2025-ig, amellyel a létesítmény 70 százalékban helyi lignittel, közel 30 százalékban pedig biomasszával működne.

Itt működik az ország legnagyobb naperőműve, és itt termelik a legtöbb biomassza alapú villamos energiát. A Mátrai Erőmű igazgatóságának elnöke szerint a kibocsátási értékek folyamatosan hatósági kontrol alatt állnak. Dr. Valaska József cáfolta a WHO jelentésében foglaltakat, mely szerint az erőmű az Európai Unió 27. legszennyezőbb erőműve.

– A Mátra volt az első, aki az ezredfordulón, az Európai Unióba belépést megelőzően már négy évvel teljesítette az Európai Unió kibocsátási normáit, szó sincs arról, hogy a Mátra bármilyen vonatkozásban, negatív vonatkozásban szerepelne ebben a tanulmányban – hangsúlyozta.

Dr. Valaska József hozzátette: más országokban azonban valóban jelentős a légszennyezés.

– Akik ténylegesen szennyezik a környezetet, porral, ólommal, különböző szennyező anyagokkal, azok más cégek. Azok nem itt vannak, Szerbiában, Angliában, Hollandiában, de Magyarország, illetve a Mátra ezek között az erőművek között nem szerepel – tette hozzá.

Ahhoz, hogy még inkább csökkentsék a szén-dioxid kibocsátást, 2025-re elkészülhet egy 500 milliárd forint értékű új lignitblokk. Bár az elnök elmondta, hogy a szén-dioxid nem az egészségkárosítás, hanem a légköri felmelegedés miatt csökkentendő. Ezt a modern technológiát egyébként Európa több országában is használják, ez növeli az erőmű hatásfokát, a szén-dioxidot pedig metánná alakítja, amelyet aztán betáplálnak a hazai földgázrendszerbe.


Tovább az archívumra