Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 675 évvel ezelőtt, 1334 május 4-én kapott Károly Róberttől városi kiváltságokat Gyöngyös

675 évvel ezelőtt, 1334 május 4-én kapott Károly Róberttől városi kiváltságokat Gyöngyös

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az évfordulóról születésnapi koncerten emlékeztek meg a Mátra Művelődési Központban. Az est fénypontja a gyöngyösi származású zeneszerző, Gulya Róbert: Gyöngyösi emlékképek című művének ősbemutatója volt.

A Piactér, a Mátra kapuja és a Szüret. Ezek Gulya Róbert Gyöngyösi emlékképek című 3 tételes művének címei. A zeneszerző, aki az utóbbi években filmzenék szerzőjeként vált ismertté, ebben a darabjában a szülőföld iránti szeretetét szerette volna kifejezni.
A főként 18. századi zenét játszó Musica Mansueta Zenekar számára érdekes feladatot jelentett ennek a tipikus 21. századi műnek a tolmácsolása. Ménesi Gergely karmester vezetésével sikerült nemcsak úrrá lenniük az ütemváltások okozta nehézségeken, de teljesen befogadniuk is a művet.
A Gyöngyösi emlékképek egy részlete még sokszor lesz hallható a későbbiekben, hiszen a Gyöngyösi Művészeti Hetek állandó szignálja lesz. Magát a művet a tervek szerint városi ünnepségeken fogják játszani, és minden más helyen történő előadása Gyöngyös hírnevét fogja öregbíteni.
Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2009-05-05 )

Tovább az archívumra