Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Utóellenőrzés

Utóellenőrzés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Befejezte a Gyöngyösi Önkormányzat utóellenőrzését az Állami Számvevőszék. Most azt vizsgálták, hogy az intézmény végrehajtotta-e azokat a feladatokat, amelyeket a 2013-an lefolytatott ellenőrzésben megállapítottak. Az ÁSZ jelentésében megfogalmazott javaslatok hasznosítására a testület hat pontban határozott meg feladatot, ebből hármat teljesen, egyet részben, kettőt pedig nem hajtottak végre.

Vizsgálták a gyöngyösi önkormányzat pénzügyi helyzetét és gazdálkodásának szabályosságát. Az Állami Számvevőszék még 2013-ban indította meg a 2010 és 2013 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzést. Az akkor feltárt szabálytalanságok megszüntetését célzó feladatokat a testület hat pontban határozta meg, ebből azonban csak hármat hajtott végre a város. Az utóellenőrzés során a feladatok teljesítését ellenőrizték.

– Az intézkedés tervben foglalt pénzügyi egyensúlyt érintő feladatokat jellemzően nem hajtotta végre. Volt két olyan feladat, amely szabályszerűségi volt, és ezt végre is hajtották, ezzel nem volt probléma, azonban a pénzügyi egyensúly megőrzés és az adósságállomány újratermelődésének elkerülése érdekében vállalt intézkedéseiket nem teljes körűen hajtották végre – ismertette Renkó Zsuzsanna felügyeleti vezető.

A vizsgálat szerint az önkormányzat továbbá nem intézkedett a stabilizációs intézkedési terv készítéséről a tulajdonában lévő gazdasági társaságok gazdálkodásának optimalizálása érdekében sem. Az Állami Számvevőszék ezért felhívta az intézmény figyelmét a végre nem hajtott intézkedésekből eredő kockázatokra.

– Örömmel tudom tájékoztatni önöket, hogy azokat az intézkedéseket, amelyeket korábban nem tettek meg, most pótlólagosan ismét a képviselő-testület elé vitték, és úgy tűnik, hogy ezen intézkedéseket elkezdték végrehajtani – tette hozzá az ÁSZ felügyeleti vezetője.

Az Állami Számvevőszék szerint az utóellenőrzések hozzájárulnak a szükséges intézkedések végrehajtásához és a közpénzügyek rendezettségének javulásához.


Tovább az archívumra