Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Készültség

Készültség

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Elsőfokú árvízvédelmi riasztást rendeltek el ma reggel a Tarnán és a mellék vízfolyásain. A készültség addig lesz érvényben, amíg a vízállás ezt indokolja. A hirtelen olvadás miatt pedig nem csak a folyók és patakok vízállása magas, hanem sok szántóföldön is áll a víz a fagyott talaj miatt.

A patak vízszintje megemelkedett, ám még nem érte el a mederszakasznak azt a részét, ahol a hideg miatt félbe kellett szakítani a felújítási munkálatokat. A vízállás a Tarnán is elérte azt a szintet, ami indokolta az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendelését. A szakemberek a következő napokra is várnak még csapadékot, ráadásul a Mátrában sem olvadt még el az összes hó.

– A mai napra ígért csapadék nem érkezett meg. Szerencsére ez kissé lassította is a további áradást. Azt eredményezve, hogy kisebb apadás indult meg egy lassú folyamattal, de ez még nem a végleges, hiszen az elkövetkező napok időjárása ismételt vízszintemelkedést okozhat – mondta el Szlatinszky Zoltán szakaszmérnökség-vezető.

Nem csak a folyók és a patakok vízállása magas a hirtelen olvadás és az elmúlt napokban lehullott csapadék mennyisége miatt, hanem sok az elöntött, belvizes terület is. Ezt az okozza, hogy a talaj egyes helyeken 45-60 cm mélységig meg van fagyva, a víz pedig nem tud leszivárogni a földbe. A földeken álló víz ellenére a mezőgazdaságban dolgozók szerint szüksége lenne még csapadékra.

– Az egész ősz száraz volt, a talaj nagyon vízhiányos, legalább 150 mm csapadék hiányzik a földből. Ez a mostani hó és eső, ami együtt összejött, nem volt több 40-50 mm-nél nem volt több, tehát ennek a háromszorosa hiányzik a talajból – közölte Székely Zoltán, az agrárkamara megyei elnöke.

Az országban jelenleg 408 km-es szakaszon van érvényben elsőfokú árvízvédelmi riasztás, ennél magasabb szintű készültség elrendelésére eddig még sehol sem volt szükség.


Tovább az archívumra