Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hálózatfejlesztés

Hálózatfejlesztés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

30 milliárd forintos összegből korszerűsíti hálózatát idén az ELMÜ-ÉMÁSZ. Új oszlopokat állítanak, lecserélik a szigetelés nélküli vezetékeket, valamint fejlesztik az állomásokat is. A munkálatokat a technológiai fejlődés, valamint a megnövekedett lakossági villamos energia felhasználás is indokolja.

Áramszünet volt ma nap közben a belvárosban, a Batsányi János utca környékén. Új betonoszlopokkal váltották ki a régi, faoszlopokat az ELMÜ-ÉMÁSZ szakemberei. Gyöngyösön, valamint az észak-magyarországi régióban is folyamatosak a hasonló korszerűsítési munkálatok.

– Az ELMÜ-ÉMÁSZ társaságok közel 30 milliárd forintot költenek minden egyes esztendőben a hálózat korszerűsítésére, hiszen nagyon sok újfajta technológia jelent meg. Ezek egy részét az átlag ügyfél nem látja, hiszen zárt, területen, transzformátor állomásokban található, esetleg számítógépes irányító központokban, de vannak olyan látványosabb elemek is, amik az utcákon is feltűnnek. Ezek az új típusú oszlopok könnyebben megmászhatóak, ugyanakkor biztonságosabb oszlopok – ismertette Boros Norbert szóvivő.

A vezetékeket is szigeteltre cserélik. Ezek sokkal nagyobb üzembiztonságot tudnak garantálni. Például egy vihar során letörő faág nem okoz benne zárlatot. Az ehhez hasonló korszerűsítések elvégzését a lakosság által használt műszaki cikkek mennyisége is szükségesé teszi.

– Minden műszaki berendezésnek van egy élettartama. Egy normál hálózati elem 20-25 évig él, sok esetben ez az időpont elkövetkezett. Másrészt pedig jelentősen emelkedtek a villamos energia igények. 20-25 évvel ezelőtt néhány villamos izzó, esetleg egy mosógép, vagy egy tv volt a háztartásokban. Ma már egy átlagos háztartás villamos energia igénye 3-4-szeresére emelkedett. Sokkal nagyobb teljesítmény átvitelére alkalmas vezetékeket kell kiépíteni – sorolta a szóvivő.

Budapesten, valamint Nógrád, Heves, Borsod és Pest megyében több 100 településen, évek óta zajlanak ilyen jellegű korszerűsítési munkálatok. A hálózat fejlesztése, korszerűsítése és karbantartása tehát folyamatos.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Rendszerváltó televíziók - dokumentumfilm
14:59
Mátrai sípályák - kisfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Tunézia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
Luther Márton élete 10. – Szerelem és halál - rajzfilm sorozat
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. - Muzsla Néptáncegyüttes
19:12
Reklám
19:15
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:23
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:38
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság