Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Centenáriumi tablók

Centenáriumi tablók

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tizenhat helyszínen állítottak fel a múltat és egyben a jelent is ábrázoló installációt a város nevezetes épületei előtt, a Gyöngyösi Nagy Tűzvész 100 éves évfordulója alkalmából. A Mátra Művelődési Központ, a Vachott Sándor Könyvtár, és Mátra Múzeum szakembereinek, tervező, kivitelező munkáját egész évben megtekinthetik az érdeklődők. Vasárnap a Gyöngyösi Nagy Tűzvész – rendezvénysorozathoz kapcsolódva sétát tesznek a történelmi tablók között, ami a tűzoltólaktanyától indul.

Kihelyezik az első centenáriumi tablót a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség épülete elé. Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1890-ben alakult Kozmáry Dezső vezetésével, ám az épület a tűzvészben teljesen elpusztult – olvasható az installáción.

Ezen kívül még 15 helyszínre állítottak ki hasonló jelleggel tablókat, melyeken egy térkép is található, segítve ezzel a tájékozódást.

– A tűzvész utáni állapot és a mostani állapot, illetve kiemelésre kerül mindenütt valamilyen emblematikus része az épületnek, hát jelen esetben ugye a tűzoltóság előtt egy régi szert láthatunk, és egy mostani tűzoltószert. Nekem nagy öröm ennek a végére érni, gyakorlatilag, hiszen csaknem egy éves munkának az eredményét látjuk itt – mondta el B. Pintér Mária, a GYÖNGYÖK igazgatója.

A Mátra Művelődési Központ, a Vachott Sándor Könyvtár, és Mátra Múzeum szakemberei, továbbá számos tervező, kivitelező munkája valósulhatott meg most.

– Egészen az emlékév végéig, tehát gyakorlatilag decemberig. Itt a kollégák mondták, hogy ha ezt valaki kvázi megszentségteleníti feliratokkal – én azt nagyon remélem, hogy ilyet senki és sehol nem lesz, tehát én úgy gondolom, hogy az itteni lakosok is óvják majd ezt annyira, hogy ne tegyék tönkre és ezt később is fel tudjuk bármikor használni- magyarázta az igazgató.

Mivel stabil keretben találhatóak a képek, ennél fogva bárhol kiállíthatóak lesznek nagyobb jelentőségű események kapcsán – tette hozzá az igazgató.

Vasárnap a Gyöngyösi Nagy Tűzvész – rendezvénysorozathoz kapcsolódva sétát tesznek majd a tűzvész történelmi tablói között, a séta a tűzoltólaktanyától indul.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:54
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2018. – Nyitógála - USA
10:03
Reklám
10:06
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
10:20
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból – ismétlés
10:33
Nézőtér - kulturális magazin - ismétlés
11:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:08
Kápolnapuszta - Bivalyrezervátum - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Kilátó - megyei magazin
20:12
Reklám
20:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság