Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Bérbocik a sípályán

Bérbocik a sípályán

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tehenek érkeztek ma a Mátraszentistváni Síparkba. Ilyen állatok az 1970-es évek óta nem jártak a Felső-Mátrában, a turizmus fellendülése miatt ugyanis betiltották a haszonállat tartást ezen a területen. A tehenek őszig maradnak és csupán a pályán lévő fű legelése lesz a feladatuk.

Megérkezésük után nem sokkal már otthonosan mozogtak és békésen legelésztek a mátraszentistváni sípályán ezek a tehenek. Az egy éves állatok a rét karbantartásában fogják segíteni a park dolgozóit.

– Ezt a szakaszt legelni fogják folyamatosan és ha ne adj Isten elfogy a fű, akkor van akkora sípálya még, ahova át lehet őket hajtani. Nyilván vannak olyan szakaszok itt a síparkban, amelyen nem lehet, mert természetvédelmi terület, de a pálya nagy részén, a nagy réten a tehenek jól fogják érezni magukat – magyarázta a Sípark szóvivője, Erbeszkorn Tamás.

Az országnak ezen a területén még szokatlannak számít ez a látvány egy, az 1900-as évek második felében bevezetett rendelet miatt.

– Évről évre vágjuk a füve nyáron többször is és itt ezen a területen már nagyon régóta nem voltak állatok. A 70-es években betiltották az egész Felső-Mátrában az állattartást és azóta még senki nem hozott fel teheneket – említette.

Stábunk ottjártakor még csak a fűnyírásért felelős négylábú brigád fele érkezett meg. A létszám azonban még a héten teljes lesz. A bocik egészen ősz közepéig, a rossz idő beálltáig maradnak és varázsolnak alpesi hangulatot jelenlétükkel a Felső-mátrai sícentrumba.


Tovább az archívumra