Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Erős az UV-B sugárzás

Erős az UV-B sugárzás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nagyon erős volt az UV-B sugárzás ma is. A figyelmeztetési értéket meghaladó 7,7-es adatok miatt a szakemberek azt kérték, hogy mindenki fokozottan védekezzen a leégés ellen. Fontos, hogy amennyiben lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerülni kell a napozást – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Normál bőrtípusnál akár 15 perc napon töltött idő után is leéghet bőrünk. Holnap még a maitól is magasabb, 8-as erősségű, extrém UV-B sugárzás várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat UV Indexe – melyen jól látható, hogy az UV-B sugárzás nagyon erős. Ez az adat a mai napra vonatkozott, ám ez a tendencia a napokban is folytatódik majd.

– Az UV A és B sugarak délben, 60 %-a akkor éri el a földet, tehát képzeljük el, hogy 90 %-ban elérik a földet, de 60%-a a déli órákban, akkor a legnagyobb a Nap beesési szöge. Ez ellen kell védekezni. Védekezhetünk külsőleg is belsőleg is. A külső védekezést a naptejek, azoknak van egy bizonyos faktorszáma – magyarázta dr. Csatlósné Nagy Judit kozmetikus.

Belsőleg úgy tudunk védekezni, hogy sárgarépalevet, vagy antioxidánsokkal teli vörös bogyós gyümölcsök levét kell fogyasztani – emelte ki dr. Csatlósné Nagy Judit.

– Kár leégni, ez a bőr nem felejt. Ez megbosszulja magát, amikor 40 évesek leszünk, akkor majd a nőknek a dekoltázsa 60-70 évesnek fog kinézni, a férfiaké is. A férfiaknak a fülre kell vigyázni, a kopasz fejbőrt kenni kell, tehát azért ezeket óvjuk. Aki napon dolgozik, különösen figyeljen erre, kenje magát és védekezzen, sok folyadékot is igyunk – figyelmeztetett.

Holnap még a maitól is magasabb, 8-as erősségű, extrém UV-B sugárzás várható. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata javasolt.


Tovább az archívumra