Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A Rákóczi Szövetség tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei Történelemtanárok Találkozóját a Mátra Szakképző Iskolában

A Rákóczi Szövetség tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei Történelemtanárok Találkozóját a Mátra Szakképző Iskolában

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A rendezvény célja volt, hogy a történelem szakos tanárok összemérhessék a hazai történelemoktatást a szomszédos magyarlakta területekével.

Az idei fő téma a rendszerváltás volt a visegrádi országokban. Az előadók sorában szerepelt Tölgyessy Péter politológus, Kun Miklós történész, Csaba László közgazdász, és Szűrös Mátyás volt ideiglenes köztársasági elnök. A köztársaságot kikiáltó volt MSZMP-s vezető szerint a rendszerváltáskor még beszélhettünk nemzeti egységről.

A rendszerváltás mozdonya sajnálatos módon több alkalommal kisiklott – fogalmazott Szűrös Mátyás, aki a nyolcvanas évek végének demokratikus ellenzékét a neoliberalizmussal azonosítja. Úgy vélte: a neoliberálisok egyetlen célja a hatalom megszerzése volt. A beígért szociális piacgazdaság helyett éppen ezért afféle vadkapitalizmust sikerült létrehozni. Ilyen értelemben sok vesztese van a rendszerváltásnak – tudatta Szűrös.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2009-08-06 )

Tovább az archívumra