Akár már a következő szezontól szigoríthatják a fagylaltkészítőkre vonatkozó előírásokat. A szakemberek szerint erre azért van szükség, mert mára gyakorlatilag ellepték az országot a silány minőségű termékek. A tervek szerint pontosan meghatározzák azt is, mit lehet fagylaltnak nevezni.
A minőségi alapanyagok használatát írná elő az élelmiszertörvény fagylaltokra vonatkozó részének módosítása, amit a tervek szerint már a jövő évtől bevezethetnek. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szerint azért van szükség a szigorításra, mert egyre több helyen jelennek meg a silány minőségű terméket árusító fagylaltozók.
– A magyar fogyasztó erősen érzékeny az árra és nagyon vonzódik az olcsó és nagy termékekhez. Megjelent a piacon egy olyan fagylaltnak nevezett termék, aminek nem sok köze van a fagylalthoz. Jellemzően színezékeket, aromákat, levegőt és a levegőt megkötő mindenféle adalékanyagot tartalmaz, amiből nagy adagot lehet adni és viszonylag olcsón – magyarázta Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete ügyvezetője.
Ebben a cukrászdában főzött fagyit készítenek és nagy figyelmet fordítanak a minőségre. A gombócok mérete ugyan nem tér el az átlagostól, ám az íz és a minőség a tulajdonos szerint sokkal fontosabb.
– Gyümölcsből készülnek, például itt amit látunk, az eper, abból még látszik, hogy teljesen eper. Nem tartalmaz egyáltalán színezéket, lehet benne látni a magvakat is, meg az ízén is nagyon érezni – mondta Boros Evelin, a Juhász Cukrászda munkatársa.
Az előírások várhatóan a felhasználható alapanyagok mellett például a minimális gyümölcstartalmat is előírják majd. A cukrász ipartestület szerint a jelenleg is minőségi alapanyagokat használó vállalkozások működésére nem lesznek különösebb hatással az új előírások.