Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Jóval később kezdődött idén az aratás, a termelőknek azonban csak nagy veszteséggel sikerült betakarítaniuk a terményeket

Jóval később kezdődött idén az aratás, a termelőknek azonban csak nagy veszteséggel sikerült betakarítaniuk a terményeket

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A gazdák önköltsége sokkal több, mint amennyit fizetnek a gabonáért.

Horton a tavalyi termésátlagnak mindössze 70%-át takarították be idén. A szokatlan időjárás nem kedvezett a termésnek, az aszály és a sok esőzés váltakozása éreztette hatását az eredményekben. Ám a gazdáknak akadt más problémája is.

Az értékesítési árak jócskán elmaradnak a tavalyi évhez képest. Aratási időszakban egy tonna jó minőségű búza például 30-35- ezer forint, ám jelenleg csak a takarmánybúzára van kereslet, amiért kezdetben 25 ezer forintot adtak, aratás végére viszont 20 ezer forintra csökkent, az esőzések miatt. Az alacsony felvásárlások miatt a termelők megpróbálják minimalizálni kiadásaikat.

Idén tonnánként akár több mint 10 ezer forintot is bukhatnak a gazdák, egyáltalán ha találnak vevőt a termésre, ezért sokan azt fontolják: abbahagyják a termelést, ha nem változik a helyzetük- tette hozzá az elnök.

Dely Martina


Az Aktuális napi hírei (2009-08-11 )

Tovább az archívumra