Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Társasházak napja

Társasházak napja

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

„Társasházak napja” címmel konzultációs napokat tartanak a megye katasztrófavédelmi kirendeltségei a társasházak, lakóközösségek képviselői számára, azzal a céllal, hogy széleskörű tájékoztatást adjanak a követendő tűzmegelőzési szabályokról. A 3 napos akció során egyebek mellett a szellőző rendszerek tisztításáról, az éghető anyagok tárolásáról, és az utólagos hőszigetelésről is adnak tájékoztatást. Az erről szóló sajtótájékoztatón elhangzott: az esetek 40%-ban konyhatűz okozza a problémát.

Heves megye lakossága meghaladja a 300 ezret, az emberek több mint 20%-a pedig társasházakban él. Ezért is nagyon fontosak a konzultációk, továbbképzések és hatósági ellenőrzések a katasztrófavédelem részéről, hiszen sokan nem tudják, milyen tűzmegelőzési szabályok érintik őket.

Ezzel kapcsolatban most 3 napon keresztül adnak tájékoztatást Egerben és Gyöngyösön is.

– A ma induló 3 nap célja, hogy a társasházak napja tűzmegelőzési konzultációt megindítsuk a lakossággal, ez egyébként egy folyamatos konzultáció, tehát minden évben szervezünk ilyen szakmai napokat a társasházkezelőknek, közös képviselőknek, de a lakókat is szívesen várjuk a következő 3 napban. Bármilyen feltett kérdéseikre fogunk válaszolni – sorolta Rónai Róbert, hatósági osztályvezető.

Az akció során egyebek mellett az éghető anyagok tárolásával, segédmotor elhelyezésével, vagy a folyosók ráccsal történő lezárásával kapcsolatban is nyújtanak felvilágosítást a szakemberek.

– Menekülési útvonal – a virágot leszámítva nem lehet semmit tárolni, a virág sem szűkítheti le a menekülési útvonalat, se kerékpárt, se bútort, semmi ilyesmit, illetve, még ami engedmény van még a jogszabályban, ugye vannak szőnyegek minden lakás előtt, ilyen lábtörlők, tehát ezek az alapterület 15 %-ig megengedettek tehát, ha azt nem lépik túl ezeknek a felülete, akkor lehet ennyit tárolni úgymond – tette hozzá Rónai Róbert.

A megyében 1 magas, illetve 73 középmagas lépcsőház, valamint 113 társasház van. 2013-ban az épületek 1/3-át ellenőrizték, akkor sok hiányosságot tapasztaltak – emelte ki Rónai Róbert hatósági osztályvezető.


Tovább az archívumra