Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hatvan éves a Mátra Múzeum

Hatvan éves a Mátra Múzeum

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Hatvanadik évfordulóját ünnepelte a hétvégén a Mátra Múzeum. A kerek évfordulón konferenciát szerveztek, ahol megemlékeztek a hat évtized eredményeiről és egy közel háromszáz millió forintos fejlesztési projekt részleteit is felvázolták. A szombati nap folyamán a belépés ingyenes volt a látogatók számára.

Még Budapestről, Egerből és az ország távolabbi pontjairól is érkeztek vendégek a hatvanadik évfordulóját ünneplő Mátra Múzeumba, ahol nem csak a látogatókra gondoltak a jeles alkalomból, hanem megemlékeztek az intézmény történetéről is. Az ünnepi megemlékezést Hiesz György polgármester nyitotta meg.

– Ezen a születésnapon tényleg hadd köszöntsem azokat a kollégákat itt, akik Gyöngyös életében olyan szervesen jelen vannak. És ez lenne a köszöntőmnek a lényege, hogy miért fontos egy városnak a múzeuma? Miért támogatják a múzeumot? Azárt, mert azt gondolom, hogy ez maga a város, a város múltja, jelene és nagyon reméljük, hogy a jövője is – fogalmazott köszöntőjében Hiesz György polgármester.

A konferencián Fűköh Levente egykori igazgató mutatta be a Mátra Múzeum fejlődésének mérföldköveit, amire a nem csak az elődök, hanem – mint Báryné dr. Gál Edit mondja – az utódok is büszkék lehetnek.

– Mi mindannyian arra törekszünk, hogy tovább víve ezt a munkáét, építve tovább a hatvan évvel ezelőtt elkezdődött múzeumot, egyre ismertebbek legyünk és egyre jobban szolgáljuk a tudományt és ezt a közösséget és a tudásátadást. Én azt gondolom, hogy ugyan mérföldkő ez a hatvan év, de úgy mérföldkő, hogy látjuk, mi van előttünk – mondta Báryné dr. Gál Edit.

A Mátra Múzeum öt éve lett a Magyar Természettudományi Múzeum tagintézménye. Az évfordulón Dr. Korsós Zoltán főigazgató is méltatta a hatvan éves munkát.

– Ez a hatvan év ez egy csodálatos karrier tulajdonképpen. Nem csak a természettudományi gyűjtemények, múzeumi feladatok tekintetében, hanem a város közösségi életében való szerepvállalásban is – jelentette ki.

A jubileumon nem csak a múltról emlékeztek meg, hanem egy közeljövőben megvalósuló háromszázmillió forintos fejlesztést is bejelentettek, amelynek keretében látványos és interaktív eszközök segítségével újul meg az ásvány- és őslénytani kiállítás.


Tovább az archívumra