Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Séta a mellrák ellen

Séta a mellrák ellen

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Előadással és sétával kívánta felhívni a figyelmet a mellrákra, valamint a szűrések fontosságára a Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi Alapszervezete. A rendezvényen elhangzott, hogy a megfelelő odafigyeléssel és időben elvégzett orvosi vizsgálatokkal, akár ötven százalékkal is több életet lehetne megmenteni.

Már a figyelemfelkeltés is életeket menthet, ha ez által több ember vesz részt rákszűrésen- mondta Hiesz György polgármester a Magyar Rákellenes Liga rendezvényén.

– Mindennél többet jelenthet egy időben elcsípett betegség, egy diagnosztizált, egy felismert kór, és hogyha ezzel hozzá tudunk járulni, ezzel a sétával, a média segítségével felhívjuk a figyelmet azokra, akik egészségesek, de lehet ilyen problémájuk, akkor azt gondolom elértük célunkat – fogalmazott Hiesz György polgármester.

Egyes szervhalálozási statisztikákon Magyarország sajnos az élen jár, holott meg van a lehetőség arra, hogy jóval többen maradjanak életben. Ehhez nem kellene más, csak rendszeresen részt venni a szűréseken, mert az időben felfedezett rákos betegséget akár száz százalékban is gyógyítani lehet- mondta Dr. Gulyás Zoltán onkológus főorvos.

– Sajnos az a tapasztalat, hogy a méhnyakrák szűrés, emlőrák szűrés, vastagbél…, 30-40 százalékát veszi igénybe a lakosság. Ha fel tudnánk tornázni ezt 70-80 százalékra száz és száz ember életét tudnánk megmenteni – vélekedett dr. Gulyás Zoltán onkológus.

A halálozási statisztika szomorú, ezért is kívánta felhívni a figyelmet a rákellenes liga gyöngyösi szervezete arra, hogy minél többen tegyenek a betegség ellen. Tóth Lászlóné elnök kiemelte, még mindig kevesen vesznek részt az ilyen jellegű megmozdulásokon.

– Én nagyon bízom benne, hogy sikerül megszólítani a lakosságot, mert tényleg úgy van, hogy többen vagyunk, mint tavaly, de még mindég nem elegen és azt nem tudom, hogy miért ilyen érdektelenek az emberek, mert, amikor már baj van, mindenki kapkod, kérdez, kétségbeesik, ilyenkor meg, mikor tehetne érte, nem tesz érte – mondta Tóth Lászlóné, a Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi Alapszervezetének elnöke.

Az eseményen a gyöngyösi kézilabda klub női tagjai is képviseltették magukat, de több érintett is részt vett a sétán, hogy felhívja a figyelmet a megelőzésre.

A Fő térig tartó séta végén felengedték a mellrák elleni kampány jelképét, a rózsaszín léggömböket, és mécseseket gyújtottak azokért, akik már nem lehetnek itt közöttünk.


Tovább az archívumra