Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Tömegesen hagyhatnak fel a falusi vendéglátók szolgáltatásaikkal, ha a kormány eltörli eddigi adókedvezményüket.

Tömegesen hagyhatnak fel a falusi vendéglátók szolgáltatásaikkal, ha a kormány eltörli eddigi adókedvezményüket.

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Most 800 ezer forintig kaphatnak adómentességet a vendégfogadással foglalkozók, akik azt mondják: ha ez megszűnik, nem éri majd meg kiadni a szobákat. Legalábbis legálisan.

vendégfogadással foglalkozók, akik azt mondják: ha ez megszűnik, nem éri majd meg kiadni a szobákat. Legalábbis legálisan.

A falusi turizmus népszerűsége folyamatosan növekszik A legfrisebb adatok szerint országszerte 7.500 szállásadó, több mint 47 ezer férőhelyet kínál. A vendégéjszakák számát tekintve Heves megye az első helyen áll az országban, és itt foglalkoznak a legtöbben falusi vendégfogadással. Ebben a nagyrédei pincében a szállás mellett vendégasztallal és kézműves szolgáltatásokkal is próbálják csábítani a vendégeket.

Ez utóbbi két tevékenység esetén 400 ezer forintig jár személyi jövedelamadó mentesség, míg a vendégéjszakákból származó bevétel esetében ez a határ 800 ezer forint. A kormány ezeket a kedvezményeket tervezi megszüntetni jövőre. A vendéglátók azt mondják, ez nehéz helyzetbe hozza majd az ágazatot.

A több mint 250 vendéglátót tömörítő Heves Megyei Falusi Turizmus Egyesület elnöke szerint az adókedvezmény eltörlése nem hozhat jelentős bevételeket az államnak, ráadásul a tevékenység eddig is idegenforgalmi adó köteles volt. Mint mondja, sokan most azt fontolgatják, hogy felhagynak a tevékenységgel, ez derült ki a legutóbbi elnökségi ülésen is.

Szakemberek szerint ha mégsem hagynak fel a tevékenységgel, sokan arra kényszerülnek majd, hogy feketén fogadjanak vendégeket, így a tervezett szigorítás a szürkegazdaság megerősödéséhez és a vidéki szállások drágulásához vezethet.

Pifkó Tamás


Az Aktuális napi hírei (2009-09-25 )

Tovább az archívumra