Ismét megrendezték az utóbbi évek egyik legjobb hangulatú adventi programját, a gyöngyösi tepertősütő versenyt. A Fő téren több százan voltak kíváncsiak arra, hogy a kondérokban hogyan készül az egyik legmagyarabb étel. A jókedvről nem csak a csapatok, hanem a forralt bor és színpadi produkciók is gondoskodtak.
– Az a titka, hogy nincs titka – így foglalta össze a tepertősütés titkát a Hatvanból érkező csapat tagja, aki elárulta azt is, hogy a jó sertészsíron kívül egy kis tej és csak a szívvel beleadott munka eredményezhet kiváló tepertőt.
– Folyamatosan keverni kell. Először azért, mert ezek a sertések, amik vannak, ezek már elég vizesek, a vízpára kijöjjön belőle és utána jön meg a színe. Tejet azt teszünk bele igen – árulta el Bérces Attila.
Az ötödik alkalommal megrendezett téli programon ezúttal öt csapat vett részt, hogy bebizonyítsák, ropogós, ízletes és illatos tepertőt tudnak sütni. Ehhez nem hiányozhatott az adventi forralt bor sem, így megvalósult a szervezők elképzelése is, vagyis igazi közösségi hangulat alakult ki a Fő téren.
– Az alapvető cél, hogy valami köztes megoldást találjunk a forralt bor és a disznóvágás között, ami mégse tíz percig tart, hanem tovább, hogy kicsábítsuk ide a baráti társaságokat, esetlegesen cégeket. Jöjjenek ki, érezzék jól magukat, töltsenek sok időt együtt a szabadban. És az az alapvető véleményünk, hogy nem feltétlenül a végeredmény a legfontosabb, hanem az az út, ahogy ők oda eljutnak – vélekedett Benkő Béla, a TDM menedzsere.
Aki a tepertőtől könnyebb ételre vágyott az mackot is kóstolhatott. A főszerep viszont a tepertőnek jutott, a sütés igazi fortélyait azonban még a legtapasztaltabb indulók sem árulták el.
A tepertősütő versenyt végül a Fő térre kilátogató Gyöngyösiek megelégedésére is, a „Jóbarátok” csapata nyerte meg.