Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Elkezdődött

Elkezdődött

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tizenhetedikén hivatalosan is elindult a választási kampány, mától pedig gyűjthetik az aláírásokat a jelöltek és jelölő szervezetek. Gyöngyösön a mai napig 23-an jelezték, hogy indulni kívánnak a választáson, nekik 500 hitelesített aláírást kell összegyűjteniük, hogy felkerüljenek a szavazólapra.

Hivatalosan is elindult a választási kampány. Az egyfordulós választást április 8-án tartják, ahol pártlistára és egyéni jelöltre adhatják le voksukat a szavazópolgárok. Kampánycsend a legutóbbi választásokhoz hasonlóan továbbra sincs, ugyanakkor néhány korlátozást figyelembe kell venni a szavazáson induló jelölteknek.

– Kampánycsend értelemszerűen nincsen. Ezt már a korábbi választás során is így szoktuk meg, ugyanakkor vannak a kampány vonatkozásában bizonyos kivételek, amiket a jogszabály szabályoz. Tehát például nem lehet a szavazás napján választási gyűlést tartani, nem lehet politikai hirdetést közzé tenni és a szavazókörnek a 150 méteres körzetében sem lehet kampánytevékenységet folytatni – sorolta dr. Kozma Katalin.

Mától kaphatják meg az országgyűlési választáson induló jelöltek és jelölő szervezetek az ajánlóíveket is. Az induláshoz 500 hitelesített aláírást kell összegyűjteni, amelyet március ötödikéig kell benyújtani a választási irodában. Fontos, hogy mindenki csak a saját választókerületében jogosult jelöltet támogatni, ugyanakkor több induló ajánlóívén is szerepelhet az aláírása.

– Továbbra is szabály, hogy egy választópolgár több jelöltet is állíthat, több jelöltet is ajánlhat, nem teszi érvénytelenné az ajánlásait, ha több jelöltet is támogat. Ugyanakkor ugyanazt a jelöltet kétszer, vagy többször nem jelölheti, nem ajánlhatja, mert akkor az már érvénytelenségi ok lesz – magyarázta a helyi választási iroda vezetője.

Csak az az aláíróív hiteles, amin szerepel a választási iroda pecsétje. Aláírásokat tilos gyűjteni többek között munkahelyen, iskolákban, kórházakban, vagy rendelőintézetekben, tömegközlekedési eszközön és önkormányzati hivatalokban is. Körzetünkben a mai napig 23-an jelezték indulási szándékukat, de ez a szám várhatóan növekszik a következő időszakban.


Tovább az archívumra