Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A Tiffany lámpák a századelőn szinte szükségszerűen hozzátartoztak egy szecessziós lakás berendezéséhez

A Tiffany lámpák a századelőn szinte szükségszerűen hozzátartoztak egy szecessziós lakás berendezéséhez

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Manapság a színes üvegekből Tiffany-technikával készült tárgyak ismét reneszánszukat élik. Hogy milyen változatos is ez az üveg-világ, arról a Károly Róbert Főiskola könyvtárában rendezett bemutatón és vásáron is megbizonyosodhattak a látogatók.

A Tiffany-technikát Louis Comfort Tiffany az ólomüvegezés technikájának továbbfejlesztésével alakította ki a 19. század végén. Mérföldkő volt ez a díszüveg-készítés területén, hiszen ennek révén vált lehetővé, hogy lágyabb íveket tartalmazó alkotások, például díszlámpák szülessenek. A Károly Róbert Főiskola könyvtárában ilyeneket is láthatnak az érdeklődők, de az alkotó, Farkas Andrea a kiállítás első napján azt is megmutatta, hogy ezzel a technikával milyen sok más használati tárgy is készíthető.

A technikát Farkas Andrea szerint bárki megtanulhatja, akinek egy kis kézügyessége van. A műalkotáshoz azonban ennél több kell.

Sajnos ma a piac tele van olcsó, sorozatban gyártott kínai termékekkel, így nem árt óvatosnak lenni a vásárlásnál. Az iparművész szerint épp ezért legjobb, ha közvetlenül az alkotótól vásárolunk Tiffany-üveget.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2009-10-29 )

Tovább az archívumra