Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Eresz alatt fecskefészek…

Eresz alatt fecskefészek…

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kiemelt fecskevédelmi időszaknak számít a fészkelés és a tojásrakás miatt április és május. Mivel évről évre csökken a Magyarországra érkező fecskék száma, védett állattá nyilvánították őket. Ezért a fészkük eltávolítása is tilos, akár bűncselekménynek is minősülhet.

Hamarosan élettel telnek meg ezek a fészkek. Március végén megérkeztek Magyarországra az első fecskék. Az elmúlt közel két évtizedben a hazai állomány megfeleződött, ami azért is aggasztó adat, mert becslések szerint 1 fecske 1 kg rovart pusztít el a Magyarországon töltött időszaka alatt.

– Csaknem egymillió fecske hiányzik évről évre Magyarországról. Itt marad a nyakunkon 1 millió kilogramm rovar pluszban, amik közül sok a mezőgazdasági kártevő, a megbetegedést okozó szúnyogfaj. Az ember nem tud mást tenni, mint mérgeket vet be és ezek a mérgek rendkívül környezetszennyezőek. Veszélyeztetik az emberi egészséget közvetlen és közvetve – magyarázta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyeszület szóvivője.

A füsti- és a molnárfecske fészkelési időszaka miatt április és május kiemelt fecskevédelmi időszaknak számít. Mivel a fecske védett madár, fészküket engedély nélkül tilos eltávolítani.

– A költési időszakon kívül – ez a fecskék esetében november 1-től március 31-éig – a megyei kormányhivatalhoz benyújtott engedélykérelem mentén. Ha határozatban engedélyezi a hatóság a fészkek eltávolítását, akkor a költési időszakon kívül ez megtehető, például abban az esetben, ha az épületet felújítják, szigetelik és így útban vannak a fészkek – húzta alá a szóvivő.

A költési időszakban a hatóság sem adhat engedélyt a fészkek eltávolítására. Aki engedély nélkül fecskefészket ver le, az közigazgatási bírságra számíthat, sok fészek eltávolításával azonban már bűncselekményt követ el.


Tovább az archívumra