Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az Észak- magyarországi régió kiemelt projektje a Tisza-tavi Ökocentrum

Az Észak- magyarországi régió kiemelt projektje a Tisza-tavi Ökocentrum

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az erről szóló támogatási szerződést most írták alá Poroszlón. A több mint 2 milliárdos beruházásban egy olyan négyszintes látogatóközpont épülne, amelyben Európa legnagyobb édesvízi akváriumával, kiállításokkal és 3D-s mozival is várnák az érdeklődőket, ezzel is segítve a térség turisztikai fellendítését.

Az ország 5 legnagyobb turisztikai projektje között szerepel a Tisza-tavi Ökocentrum terve. Ilyen lesz az a látogatóközpont, amely 2600 m2 – en épül meg üvegalagúttal a tó alatt és Európa legnagyobb édesvízi akváriumával. A tervek szerint 2011 – ben birtokba vehetik a látogatók. Az unió csaknem 2 milliárd forinttal támogatja a beruházást. A fennmaradó összeget egyrészt állami támogatás, másrészt a poroszlói önkormányzat kötvény kibocsátása fedezi.

Az épületben háromdimenziós mozi, konferenciatermek és kiállítások is helyet kapnak. A központhoz tartozik egy 10 hektáros madárpark is, horgászhelyek kialakítása, illetve a kirándulók számára túraútvonal is készült. A rendezvényen elhangzott a régió jövője a turisztika, a megyénk azonban nemcsak ebben fejlődik. Heves megye az elmúlt években mintegy 75 millárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

A Magyarországon egyedülálló, de Európában is ritkaságnak számító Ökocentrumban, a Tiszában élő állatokat és növényeket, illetve olyan hazai édesvízi halfajtákat ismerhetnek meg az érdeklődők, amelyeket a kihalás veszélye fenyeget. Az ilyen nagyszabású beruházás nem csak a szűkebb térséget, de az egész Észak- magyarországi régió turisztikájának fellendülést is elősegítheti.

Hliva Éva


Az Aktuális napi hírei (2009-11-27 )

Tovább az archívumra