Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Építik az országzászlót

Építik az országzászlót

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Építik az országzászlót, a Szent Bertalan Templom előtti téren. A beruházás körülbelül 12 millió forintból valósul meg, amely a civil szerveztek a Városszépítő- és Védő Egyesület valamint a képviselő-testület támogatásával jöhet létre. Az emlékmű avatását június 4-én tartják.

Folynak a munkálatok a Szent Bertalan Templom előtti téren, készítik az országzászló talapzatát. Az emlékmű annak idején a Fő tér másik oldalán állt, új formájában most itt kapott helyet. A közel 11 méter magas szobor megjelenésében hűen fogja tükrözni a régi alkotást – emelte ki Fáskerti István kőszobrász.

– Ez az emlékmű egy Horváth kanfanar mészkőből készül, fagyálló kőből, ami annyiból változik az itteni hazai kőtől, hogy ez egy tömörebb anyagot képvisel. Ami nem pórozusos hanem egy ilyen egységes tömör megjelenésű világos színű kő. Ez hosszú időre megoldja fagyállóságával és semmi probléma nem történhet vele a későbbiekben – magyarázta.

Az országzászlóra a kivitelezés során felkerül majd a bronz kettős kereszt és a korona is.

– Fáskerti úr aki végül elnyerte az országzászló kivitelezési munkáját, ő egyébként a tanítványa volt Kő Pál szobrászművész úrnak, ő faragta eredetileg a Szent István szobrot meg most ő helyezte át – jegyezte meg Németi László városfejlesztési igazgató.

Még 2011-ben 4 civil szervezet kezdeményezte az országzászló újbóli megépítését, amiben a Városszépítő és Védő Egyesület is közreműködött. Támogatta a zászlótartórúd és a zászló beszerzését.

– Végeredményben 12 millió forintra lehet mondani az összeget, azért nem lehet pontosabban tudni, mert természetbeni segítséget is kaptunk pl az alapozást egy cég végezte el úgyhogy annak az értéke még nyilván hozzájön de amit készpénzben kell az ennyi és ehhez 9 millió forintot adott a testület – sorolta Németi László.

A munkálatokkal az ütem szerint június 4-ig végeznek, és ekkor tartják meg az emlékmű ünnepi avatását.


Tovább az archívumra