Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ellenőrzik

Ellenőrzik

A csecsemő legfontosabb tápláléka az anyatej, hiszen tartalmazza mindazt a tápanyagot, amire a kisbabáknak szükségük van a megfelelő fejlődéshez. Előfordul, hogy az anyuka saját maga, szoptatással nem tudja a szükséges anyatej mennyiséget biztosítani a kisbabája számára, épp ezért jöttek létre anyatejgyűjtő állomások, hogy segítség a kismamákat.

Gyöngyösön az a hír terjedt, hogy az anyatejgyűjtő állomáson összeöntik a tejeket, de az egészségügyi szakdolgozók, ezt cáfolták és kiemelték, hogy folyamatos szűréseken esnek át a leadott tejek.

Itt láthatók a szakszerűen tárolt anyatejek. Az anyatejgyűjtő állomáson, napi szinten szűrik a leadott tejeket, emellett havi szinten mikró laboratóriumban is be vannak vizsgálva. Ezáltal ki tudják mutatni hogyha, van benne valamilyen kórokozó vagy netalántán tápszer, tehéntej.

– Hallottuk a kismamáktól, hogy nagyon sok olyan dolog van feltéve az internetre, hogy az anyatejgyűjtő állomáson összeöntik a tejet, nem megfelelő a tej, azok a kismamák, akik idehozzák, a tejet azok dohányoznak. Nekünk ez felháborító, mert nálunk a kismamák ki vannak vizsgálva, ha észrevesszük, hogy akár dohányzik, akármi olyan probléma van, a tejet el tudjuk küldeni, ki tudjuk mutattatni belőle a nikotint meg nagyon sok mindent – cáfolta a híreszteléseket Szlanicz Éva, egészségügyi szakdolgozó.

Az állomáson a tej és a kismama ellenőrzésén kívül, segítenek az anyukáknak a szoptatásban is, ezzel kapcsolatos vizsgálatokat végeznek, megmutatják a helyes tejleszívás menetét és igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni, hogy a babák és mamák a legjobb kezelésben részesüljenek. Szlanicz Éva pedig óvatosságra int a háztól-házig vitelnél.

– Inkább azt mondom, hogy védőnőn keresztül próbálják meg az anyatejet akár az adók akár a vivők, ha nincsen anyatejgyűjtő állomás, mert az biztos, hogy egyszer legalább ki van vizsgálva kismama és itt beszélek arról, hogy HIV szűrés, májbetegségek, nemi betegségekre ki vannak szűrve a babák, mamák, míg háztól-házig simán nincs – magyarázta.

A mamák 800 ml tejet adhatnak le naponta az állomáson, melyért jelenleg 2700 forintot kapnak. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár viszont a háztól-házig anyatejért csak abban az esetben fizet az anyukáknak, ha a területen nincs anyatejgyűjtő állomás és védőnővel ellenőriztetik a tejet.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A szomszéd vár – turisztikai magazin - ismétlés
14:58
Olasz hegyek - természetfilm
15:03
Üzleti negyed – gazdasági magazin - ismétlés
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2018. – Zárógála 3. rész
16:20
Jázmin néptáncegyüttes gála (részlet)
16:29
Reklám
16:33
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2018. – Nyitógála - USA
19:03
Reklám
19:06
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:20
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:33
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság