Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mise a gyermekekért

Mise a gyermekekért

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szentmisét tartott a gyermekekért Csóka János pálos tartományfőnök Pálosvörömarton a Mária Parkban. A parkot 2015 nyarán adták át, hogy a lelki megnyugvás, az imádság és az elmélkedés helyszínéül szolgáljon a településre érkező zarándokoknak és a helyi lakosoknak egyaránt.

Hagyományokhoz hűen idén nyáron is szabadtéri szentmisének adott otthont a pálosvörösmarti Mária Park. A pálos rendnél több száz éves hagyománya van annak, hogy remete Szent Pál ereklyéjével megáldják a gyerekeket. A szertartást a mise keretein belül tartották.

– Ez a hagyomány arra nyúlik vissza, hogy amikor Nagy Lajos király elhozta Velencéből remete Szent Pál ereklyéjét, ezt Budaszentlőrincen helyezték el az ottani kolostorban. Az volt a középkorban a pálos rend fő kolostora. Abban a kápolnában, ahol ezt az ereklyét őrizték, nagyon sok csodás gyógyulás történt, legtöbbször gyermekekkel. Ebből is látszott, hogy remete Szent Pál különösképpen a gyermekek közbenjárója. Ezért szoktuk kérni az ő közbenjárását a gyermekekért és kérjük Isten áldását rájuk – magyarázta Csóka János, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke.

Az áldást Borsos Józseftől kapták a gyerekek. A pálos atya egy, az édesanyjától még gyerekkorában kapott jó tanácsot is megosztotta a kicsikkel.

– Törekedj arra, hogy jó gyermek legyél, ezért én üzenetképpen most, mielőtt ezt a könyörgő áldást elmondom, ezt szeretném belopni a szívetekbe, gyermekem, én is, te is, mindannyian, csak a szívedre vigyázz. Hogy abból ne hiányozzon Isten, az ő jóságával, szeretetével, hanem tündéri aranyos gyerekek és majd felnőttek is tudjatok lenni mindannyian – fogalmazott.

Mivel Pálosvörösmart a Mária út egyik állomása, valamint egykor a pálos rend egyik történelmi központja is volt, a hagyományok őrzése a jövőben is folytatódni fog, amihez kiváló helyszínt biztosít az évről évre fejlődő és szépülő Mária Park.


Tovább az archívumra