Aratják a kendert Detken. A településen élő, chili termesztéssel foglalkozó vállalkozópár, az idén orvosi kender termesztésébe kezdett. A termés jó, a növényből készíthető teának és olajnak pedig kiváló élettani hatásai vannak.
Aratják a kendert a detki gazdálkodók. Jelenleg fél hektáron termesztenek orvosi kendert Tóth István és Zódor Melinda, akik eredetileg chilis készítményekkel robbantak be a gasztronómiai piacra, az idén pedig az orvosi kender termesztését is elkezdték kísérleti jelleggel.
A kender jótékony hatásait már évezredek óta ismeri az emberiség. A 90-es évektől intenzívek az orvosi kutatások, mert az emberi szervezetre gyakorolt hatásai jelentősek a kendermagolajnak és a zöld növényből nyert illóolajnak is – mondja Finta Zuzana, kompolti fajtanemesítő szakember.
Sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, magas az omega 3, omega 6 tartalma, hatásos a demencia kezelésében és a rákos betegségek kezelésében is használják.
A leveleket már a virágzás kezdetekor leszedték teának, a learatott növényt pedig kúpokban szárítják, ami egyben utóérés is. A klasszikus kézi aratás garancia a legjobb minőség eléréséhez a szakember szerint. Minden részét szeretnék feldolgozni.
És kombinálják az általuk termesztett chiliket is a kenderrel. A rostos szárból, még a kenderkötél készítését is latolgatják, de még egyelőre csak tanulmányozzák – tudtuk meg Tóth Istvántól.