Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Poloskainvázió

Poloskainvázió

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A szakértők szerint idén is poloskainvázió fenyeget Magyarországon. Számuk évről-évre egyre magasabb, hiszen nincs természetes ellenségük. Az igazi roham akkor indul meg, mikor a rovarok elkezdenek menedéket keresni az őszi hideg időjárás elől. Nincs ellenük kifejlesztett speciális rovarölő szer és a permetezés sem nyújt hosszútávú segítséget a kertekben. A lakásokban pedig a jól rögzített szúnyoghálón és a papírzsebkendős befogáson kívül nincs egyéb házi praktika, ami távol tartja őket.

A napokban már egyre többen érzékelhetik a poloskák jelenlétét kertes házaknál, tömbházaknál valamint termőföldek környékén is. Jelenleg még csak a lámpafény vonzza őket, de a hideg beálltával igyekeznek bejutni a lakásokba, egy meleg áttelelő búvóhelyért.

– A poloskák ezek hazánkban nem élő, úgynevezett inváziós fajok, amelyek vagy Kelet-Ázsiából, vagy pedig Afrika területéről érkeztek. Itt két fajt kell megemlítenünk a zöldszínű vándorpoloskát és a barnaszínű márványos poloskát. Mindkét faj nagyon nagy számban szokott előfordulni, természetes ellenségük hazánkban nincsen, ezért könnyen gyorsan el tudnak szaporodni – magyarázta Dr. Kontschán Jenő, igazgató, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet igazgatója.

Hangos zúgása, bűzös váladéka és kinézete miatt sem kedvelik az emberek, emellett a kertekben és földeken is problémát okoz. Növényi nedveket szívogat, mirigyváladéka miatt pedig a termések fogyaszthatatlanná válnak. Hogy mit tudunk tenni ellenük az egy nehéz kérdés, hiszen nincs a poloskák ellen kifejlesztett speciális rovarölő szer- mondta el a szakértő.

– A permetezés az egy jó módszer lehetne, ha nem az érett gyümölcsökben, terméseken károsítanának, ezt nem mindig tudjuk bevetni, meg kell próbálni más jellegű módszereket kialakítani – például az intézetünk dolgozik egy olyan jellegű kísérleten, amely a telelést próbálja imitálni és úgy összegyűjteni akár kiskertekben, konyhakertekben a poloskákat, hogy a telelésnél minél több állatot összeszedünk, ezáltal az egyedszámukat tudjuk csökkenteni – magyarázta a szakember.

A lakásoknál is nehéz a védekezés, ami segíthet, az egy jól záródó szúnyogháló, ha pedig bejutottak, akkor egy papír zsebkendő és gumikesztyű segítségével eltávolíthatjuk a betolakodókat. A szakember emellett egy másik idegenhonos fajra, a harlekinkaticára is felhívja a figyelmet, hiszen hasonló károkat okozhatnak, mint a poloskák és több százan is ellephetik a lakást.


Tovább az archívumra