Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mustgázveszély

Mustgázveszély

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartott a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy farkasmályi borospincében, mely során egy mentést is bemutattak, egy veszélyes gázzal telített helyiségben. Az akció célja az volt, hogy a szakemberek felkészüljenek az ilyen esetekre, valamint hogy felhívják a figyelmet a színtelen, szagtalan gáz veszélyeire.

Két ember rosszul lett egy mustgázzal telített borospincében. Egy harmadik személy a segítségükre sietett, azonban ő is megszédült a veszélyes gáztól – őket a katasztrófavédelem szakemberei mentették ki – szerencsére ez csak egy gyakorlat része volt, fontos azonban felkészülni az ilyen veszélyekre, ugyanis évről évre tucatszor riasztják emiatt a tűzoltókat, és szinte egyetlen év sem telik el tragédia nélkül.

– A köznyelvben ismert mustgáz tulajdonképpen szén-dioxid, nagyon veszélyes gáz, mert oxigénhiányos környezetet hoz létre, kiszorítja a levegőt a térből és alulról tölti fel a teret, mivel nehezebb a levegőnél. Belélegzése rosszullétet, hányingert, vagy akár halált is okozhat – magyarázta Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense.

A pince tulajdonosa, Nagy Imre a klasszikus gyertyás próbát alkalmazza leggyakrabban, mindemellett oda kell figyelni a szellőztetésre is – hívta fel a figyelmet. Azt meséli régebben, volt már gondja a mustgázzal.

– A pincénk több mint 20 éve van meg, de korábban is foglalkoztunk szőlővel, borral. Korábban a Gyöngyösi pincénknél volt probléma, éppen az öcsémmel kapcsolatban. Egyszer kicsit megszédült a mustgáztól, de sikerült kihozni a friss levegőre, és így nem történt baj – mesélte.

Ebben az időszakban különösen oda kell figyelni, hiszen a szüret utolsó harmadában a legnagyobb a mustgázveszély.

Fontos tudni, hogy munkálatok közben is érdemes magunknál tartani egy égő gyertyát, hiszen a munka során felkavarhatjuk az ott lévő gázokat. Mindemellett érdemes egy széndioxid-érzékelőt is telepíteni a pincébe – emelte ki Nagy Csaba sajtóreferens.


Tovább az archívumra