Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Versenyképes ország

Versenyképes ország

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Hogyan lehet és mitől lesz versenyképes egy ország? Elegendő-e a GDP növelése ahhoz, hogy egy ország lakosai jól érezzék magukat a bőrükben? Ehhez hasonló kérdésekre is válaszolt A magyar versenyképesség a IV. ipari forradalom korában című előadásában Dr. Csath Magdolna közgazdász az Akadémiai Esték programsorozat keretein belül.

Egy ország versenyképessége nem egyenlő egy vállalat versenyképességével. Fontos és aktuális témákat érintett gyöngyösi előadásán Dr. Csath Magdolna. A közgazdász elmondta, a versenyképesség egyik alapját a sikeres helyi vállalkozások adják. Hiszen ezek a fejlesztések a nemzetet gazdagítják.

– Fel lehet tenni egy kérdést, hogy mi jó mondjuk egy kisvárosnak valahol kelet-Magyarországon. Az-e, hogy minden értelmes és valamilyen szakmával rendelkező ember elvándorol mondjuk Nyugat-Dunántúlra, vagy az Alföldre olyan helyre, ahol van egy nagy multi, és akkor szép lassan kiürül az a kisváros, vagy az-e a jobb az ország szempontjából, hogyha helyben vannak vállalkozások, helyben tudnak embereket alkalmazni, helyben tudnak normális béreket fizetni, az emberek meg tudnak vásárolni – fogalmazott Prof. Dr. Csath Magdolna.

A szakember hangsúlyozta, az olyan tipikus közgazdasági mutató javulása, mint például a GDP nem elegendő ahhoz, hogy versenyképessé tegyen egy országot.

– A bérek ne legyenek sokkal alacsonyabbak mondjuk Nógrád, vagy Heves megyében, mint Budapesten. Vagy mondjuk a levegő minősége ne legyen rosszabb. Tehát ami az emberek szempontjából nagyon fontos, azt is érzékeljék pozitívumként, és itt azért még bőven van mit tenni. Meg a területi egyenlőtlenségek területén, mert hogy vannak. Ez gondolom érzékelhető. Ott is van tennivaló, hogy a magyar vállalkozások legalább annyira érezzék magukat jól a bőrükben, mint a Magyarországon működő nagy multi cégek – tette hozzá.

Mindezek mellett az is fontos, hogy az oktatás, valamint az egészségügy minősége egységes legyen az ország minden területén. Összegezve tehát egy ország akkor versenyképes, ha az ott élők munkáját tisztességesen megfizetik és megfelelő az életminőség is.


Tovább az archívumra