Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mától kézbesítik országszerte az országgyűlési választásról szóló értesítőt és a biztonsági elemekkel ellátott ajánlószelvényt, a több, mint 8 millió választópolgárnak

Mától kézbesítik országszerte az országgyűlési választásról szóló értesítőt és a biztonsági elemekkel ellátott ajánlószelvényt, a több, mint 8 millió választópolgárnak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ha valaki február 12.-ig nem kapja meg a kopogtatócédulát, azt a helyi jegyzőnél kell jeleznie.

A választóknak február 8. és 12. között kell megkapniuk a kopogtatócédulát, aki ez idő alatt nem kapja meg az értesítést, a jegyzőnél kell ezt jeleznie. A jegyző ekkor új szelvényeket állít ki. Az értesítő tartalmazza a családi és utónevet, a lakcímet, a személyi azonosítót, a névjegyzékbeli sorszámot, a szavazás helyét és idejét, valamint a szavazással kapcsolatos tudnivalókat.

Az értesítővel együtt a biztonsági elemekkel ellátott ajánlószelvényt is megküldik a választópolgároknak. A korábban tapasztalt visszaélések miatt most az ajánlószelvényeket több színből kikevert, speciális festékkel nyomtatták, az ajánlószelvény jobb felső sarkába pedig – kézzel is tapintható – Magyarország-térképperforációt helyeztek el, így arról még színes fénymásolóval sem lehet jó minőségű másolatot készíteni. Fontos szabály, hogy ajánlást a pártok, illetve jelöltek, valamint az ő meghatalmazásukkal rendelkezők gyűjthetnek. Ajánlószelvényt tilos gyűjteni a munkahelyeken, az egészségügyi, közigazgatási, önkormányzati intézményekben, valamint a közösségi közlekedési eszközökön.

Azoknak, akik csak az április 11-ei első fordulót követően, de az április 25-ei második fordulót megelőzően válnak nagykorúvá, ugyancsak ezen a héten kell megkapniuk az értesítőt, hogy felvették őket a második forduló névjegyzékébe. Ez az értesítő azonban a többitől eltérő színű, és ehhez a választók nem kapnak ajánlószelvényt.

Hliva Éva


Az Aktuális napi hírei (2010-02-08 )

Tovább az archívumra