Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Átadták

Átadták

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Átadták a Mátravasút felújított pályaszakaszát. A több mint 600 millió Ft kormányzati támogatásból megvalósuló fejlesztésnek a célja, hogy biztonságossá tegyék a Gyöngyös-Gyöngyössolymos-Lajosháza útvonalat. Hamarosan megkezdődik a II.ütem, melynek keretében 3 dízelvonat és egy gőzmozdony felújítását végzik el.

A mátrai kisvasúthálózat igen közkedvelt a gyöngyösiek és turisták körében. A nyáron megkezdett vasúti pályaszakasz felújítását befejezték, így ismét útnak indulhat a kisvonat. Jung László az Egererdő Zrt. igazgatója elmondta, korántsem értek véget a fejlesztési munkálatok. Már megkezdték a következő lépéseket.

– A gördülő állományt, ami egyébként 3 ilyen motorvonatnak a felújítása, a Gyöngyi kisgőzös felújítását és 8 vasúti szerelvénynek tehát utazható szerelvénynek illetve egy nosztalgia kocsinak a felújítását jelentette. Azt hogy miért, egyértelmű, hogy a közkedveltsége a Mátrának és a térségnek és ezen belül a kisvasútnak egy nagyon közkedvelt kiránduló centrum, célpont és ez ennek a forgalombiztonság kiemelt feladat, számunkra a legfontosabb – mondta el dr. Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója.

A kisvonat első állomása a Jánoska megálló volt, ahol ünnepélyes keretek között is átadták a felújított pályaszakaszt. Jung László köszöntőjét követően Bitay Márton államtitkár mondott beszédet.

– A kormány ezeknek a felújítását támogatja és kifejezetten támogatja azt, hogy olyan vasúti szárnyvonalak újuljanak meg kisnyomtávú vonalak, amelyek csatlakoznak az országos kék túra útvonalhoz, csatlakoznak biciklis, lovas attrakciókhoz vagy csatlakoznak olyan más turisztikai célpontokhoz, amit érdemes meglátogatni és ehhez érdemes ezeket a kisvasutakat használni – fogalmazott.

Ezt követően Horváth László országgyűlési képviselő megköszönte a résztvevők munkáját és támogatását.

– A Mátra mint aranytartalék számunkra, tényleg egy drágakő és ahogyan az ékszerészek is tudják a drágakövet mindig egy szép foglalatba kell tenni. A foglalat az mindig egyrészt véd, másrészt pedig kiemeli a szépségét és nemességét a drágakőnek. Ez a kisvasút is ennek a foglalatnak a része – vélekedett.

Az ünnepi köszöntőket követően a gyöngyössolymosi iskola diákjai adtak elő műsort, majd szalagátvágással hivatalosan is átadták a felújított sínszakaszt.

Révész Máriusz kiemelte, kisvasutazni mindenki szeret és nem szabad, hogy ezeket a turisztikai attrakciókat elhanyagoljuk.

– A kisvasutak nagyon sok helyen súlyosan leromlottak és azzal kellett szembesülnünk hogyha nem teszünk valamit akkor ezeket a vasúti vonalakat előbb-utóbb be kell zárni . A kormány előterjesztésünkre úgy döntött, hogy első lépésben 10 milliárd forintot biztosít a kisvasutak felújítására – közölte.

Az elsők között szerepelt a mátrai kisvasút felújítása, hiszen cél, hogy folyamatos karbantartás mellett egy környezetbarát és biztonságos turisztikai attrakciót biztosítsanak a kirándulók számára, akik legközelebb a mikulásjáraton utazhatnak majd.


Tovább az archívumra