Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ruszin közmeghallgatás

Ruszin közmeghallgatás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megtartotta hagyományos közmeghallgatását a Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat. Az eseményen értékelték a tavalyi évet és szó esett az idei tervekről is. Emellett kitértek az őszi önkormányzati választásokra és az ezzel járó feladatokra is.

A Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnökének beszédével kezdődött a közmeghallgatás. Farkas János kiemelte a különböző önkormányzatokkal való közös munka fontosságát, valamint a határon túli kapcsolatok erősítését. Az elnök az idei évi programokról is beszámolt a jelenlevőknek, legfontosabb rendezvényükön pedig egy újdonsággal is készülnek.

– Az augusztus 31-i Ruszin Kulturális Napon egy, egy-másfél órás, kétnyelvű, ruszin és magyar nyelvű 17-18.századi ruszinok életét bemutató előadás lesz, egy kiállítással. Ide külön két nyelven felkészült szakembert is meghívunk majd – mondta el Farkas János elnök.

A nemzetiségi önkormányzat jó kapcsolatot ápol a Mátra Honvéd Kaszinóval. Mihalik József, az egyesület elnöke hangsúlyozta, fontos lenne a fiatalokat is megismertetni a ruszin hagyományokkal.

– Minden ilyen kis közösséget valahogy életben kell tartani és valahogy a fiatalokat, a mi gyerekeinket is, ebbe kicsit aktívabbá kellene tenni, hogy legyenek rá büszkék és vállalják fel és ezt én nagyon fontos dolognak tartanám – vélekedett a szakember.

Bóna János, a Mátra Nyugdíjas Egylet elnöke hozzászólásában kiemelte, a városban nagyon kevesen ismerik a ruszinokat, javasolta egy – a ruszinok történelmét és hagyományait bemutató előadássorozat elindítását.

– Egy nyilvános előadást kellene tartani, a ruszinság kultúrája, történelme, népviselete, stb. és ezt esetleg kibővíteni valami kvízjátékkal vagy valamivel – fogalmazott.

A Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat tagjai legközelebb márciusban gyűlnek majd össze, amikor is koszorúzási ünnepséggel emlékeznek meg II. Rákóczi Ferenc születésének 343. évfordulójáról.


Tovább az archívumra