Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Vasúttörténeti vetélkedő

Vasúttörténeti vetélkedő

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

110 éves évfordulóját ünnepli a Vámosgyörk – Jászapáti vasútvonal. Ebből az alkalomból általános iskolásoknak szerveztek vetélkedőt Jászárokszálláson. A csapatoknak elsőként be kellett mutatniuk saját településüket, annak nevezetességeit, majd a vasúttal kapcsolatos technológiai fejlődésből, vasúti KRESZ-ből és jelzésekből kellett számot adniuk. A versenyt a Jászdózsai csapat nyerte meg őket követte Vámosgyörk végül a két árokszállási csapat végzett a 3. helyen.

Vasúttörténeti vetélkedőt tartottak Jászárokszálláson abból az alkalomból, hogy a versenyzők emlékezzenek elődeikre, hogy milyen nagy dolgot alkottak 110 évvel ezelőtt. A jászvasút a jászság életének fontos része volt, hiszen ez kötötte össze őket a nagyvilággal.

– A vetélkedőt általános iskolás gyerekeknek szerveztük, hogy ismerjék meg a múltjukat, mert a múltból épül a jelen és a jelenből pedig a jövő. Ahhoz, hogy szép és jó jövőt tudjunk alkotni szükséges ismernünk a múltat. Ezért tehát helytörténeti vetélkedő, technika- és vasúttörténeti vetélkedőt szerveztünk – fogalmazott Hám László szervező, Vámosgyörk alpolgármestere.

Négy csapat vett részt a versenyen. Jászdózsáról, Vámosgyörkről és Jászárokszállásról 2 csapat mérte össze tudását. Virágnak, a Vámosgyörki csapat tagjának fontos volt ez a vasúttörténeti verseny, hiszen ezen a területen szeretne majd elhelyezkedni.

– Azért jelentkeztem erre a versenyre, mivel hogy az egész családom vasútnál dolgozik, mindig erről beszélnek, tulajdonképpen ebben nőttem fel és mivel hogy én is itt szeretnék elhelyezkedni, és mivel hogy olyanokat kell tanulni, ami nekem, segíthet, ezáltal megkönnyíti a dolgomat a felnőtt életben – mondta el Matula Virág, a vámosgyörki csapat tagja.

Attila a jászárokszállási csapat tagja is lelkesen készült, átolvasott minden olyan könyvet, amely segítséget nyújthatott a vetélkedőn.

– Izgalmas volt maga az egész elképzelés, hogy egy ilyen vasutas versenyt rendezünk – vélekedett.

A rendezvény szeptember 28-án folytatódik, ugyanis szeretnék megünnepelni a 110 évet, így ismét lesz nosztalgiavonat, amin idén a magyarok szent koronája is rajta lesz.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A magyarság totemállatainak nyomában - ismeretterjesztő film
15:21
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Nyitógála - Észak-Macedónia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Zongoraavató hangverseny (részlet)
16:06
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Adventi kalendárium
18:09
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:17
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság