Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mentsd el a bringád!

Mentsd el a bringád!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Évente több ezer kerékpárt tulajdonítanak el Magyarországon, melyek nagy része soha nem kerül elő, mivel semmilyen nyilvántartásban nem szerepelnek és sok esetben a tulajdonosok nem tudják megadni a kereséshez szükséges fontosabb adatokat sem. A Gyöngyösi Rendőrkapitányság éppen ezért ingyenes kerékpár regisztrációt biztosít a lakosoknak szeptember 10 és 13 között 9-től 13 óráig, hogy visszaszorítsák az ilyen bűnesetek számát és hogy segítsék a kerékpározókat.

Mentsd el a bringád! A Gyöngyösi Rendőrkapitányság szeptember 10 és 13 között kerékpár regisztrációt biztosít a lakosoknak. Az adatok egy országos adatbázisba, a Bike Safe-be kerülnek, mely által könnyebben lenyomozhatóak lesznek egy esetleges bűncselekmény esetén az eltulajdonított kétkerekű járművek. A nyilvántartásban a kerékpár egyedi ismertetőjegyei, fotói és a tulajdonos személyes adatai szerepelnek.

– Regisztrálják ezen a procedúrán keresztül a kerékpárnak az egyedi azonosító jeleit is, illetve arra is van lehetőség, hogy egy jelölő tollal a tulajdonos egy titkos helyen egy jelölést is elhelyezzen a kerékpárján, ami valóban megkönnyítheti a későbbi azonosítását – mondta el Soltész Bálint, a HMRFK sajtóreferense.

A baj azonban hamar megtörténhet, ezért a rendőrség munkatársai a megelőzés fontosságára hívják fel a lakosok figyelmét.

– Folyamatosan fordultak elő olyan esetek, hogy lelakatolták egy mozdítható tárgyhoz, tehát mindenféleképpen fontos hogy oszlophoz, kerékpárparkolóhoz lelakatolni kerékpárunkat, ami nem mozdítható. A modernebb kerékpároknál egy mozdulattal kivehető az első kerék kapcsán szintén nagyon oda kell figyelni a tulajdonosnak, hogy ne az első kereket rögzítsék oda, mert adott esetben egy mozdulattal kiveszik az első kereket és az összes többi részét elvihetik a kerékpárnak, tehát mindenféleképpen a vázat fontos egy jól rögzített tárgyhoz oda lakatolni – figyelmeztetett.

A lakosok örülnek a lehetőségnek és egyre többen regisztrálják kerékpárjukat.

– Jó lehetőségnek tartom, hogy be lehet regisztrálni a kerékpárunkat mivel ugye manapság már a lelakatolás szinte semmit sem ér, így a többi bringás társamnak ajánlanám, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, hogy a rendőrség mihamarabb megtalálja a kerékpárt és visszajuttathassa hozzánk – magyarázta Kovács Viktória.

A program évről évre egyre népszerűbb a bringások körében, ezért a rendőrség munkatársai a közösségi rendezvényeken is lehetőséget adnak arra, hogy ingyenesen regisztrálják kerékpárjukat.


Tovább az archívumra