Szőlőt préseltek és mustot készítettek a Nagyrédei Kastély Óvoda lakói az intézményben tartott szüreti hét zárásaként. A gyerekek egy egész héten át ismerkedtek a szőlőtermesztés lépéseivel, valamint szüreteltek is. Az utolsó napon együtt készítettek mustot és még táncház is várt a legkisebbekre.
Töltik a darálót és préselik a szőlőt a Nagyrédei Kastély Óvoda lakói, szüreti hetet tartottak az intézményben. A hagyománynak számító rendezvényen a gyerekek megismerkedhetnek a szürettel és a mustkészítéssel.
A hagyományőrzés a legfontosabb cél – mondta el Siposné Fodor Judit, aki szerint a gyerekeknek tudniuk kell, hogy miről is nevezetes Nagyréde.
– Nagyrédén ez kiemelten hangsúlyos szerepet kap, a gyerekeknek tudniuk kell, hogy a település a szőlőiről és a borairól híres. Látniuk kell a szőlőt közelről, látniuk kell a szőlőtőkéket, meg kell ismerkedniük a folyamattal, hogy hogyan kerül a szőlőből a bor az asztalra. Azt gondolom, hogy erre egész kicsi kortól kezdve szükség van, hiszen már a bölcsődéseink is részt vesznek a projekt során a feladatok végrehajtásában, és már ők iskolába úgy mennek el, hogy gyakorlatilag mindent tudnak arról, amit a szőlőről tudni kell – vélekedett a polgármester.
A zárónapon a gyerekek megismerkedhettek borkészítés legfőbb lépéseivel és ki is próbálhatták az ehhez szükséges gépeket.
A borkészítés után táncház várta a gyerekeket, ahol Albunovics Milánnal, a Virtus Kamara Táncegyüttes vezetőjével néptáncoltak együtt a legkisebbek.