Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Készítsük fel a járműveinket!

Készítsük fel a járműveinket!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem csak a sofőröket kell felkészíteni az őszi-téli közlekedésre, hanem járműveinket is. Ónos eső, havazás és csúszós aszfaltok. Ilyen és ehhez hasonló tényezők nehezíthetik a közlekedést országszerte, így ezekre a körülményekre fel kell készítenünk autóinkat, annak érdekében, hogy megelőzzük a baleseteket.

Téli ablakmosó folyadék, tiszta lámpák és megfelelő hűtőfolyadék. Csupán néhány dolog, azonban nagyon sokat segíthetnek a sofőröknek, annak érdekében, hogy az őszi és téli időjárás beköszöntével megelőzhessék a baleseteket. Az egyik legfontosabb dolog ilyenkor a megfelelő abroncs megválasztása.

– Reggelente ugye ezek a 4-3 foknak köszönhetően már a gumiabroncs tapadása már nem annyira megfelelő. Ezért óvatosabban kellene lényegesebben közlekedni. Napközben persze, amikor 20 fokot eléri a hőmérséklet akkor még ez használható, de mostmár lassan gondolkodni kell, hogy elő kell venni a téli gumiabroncs szettet és hamarosan fel kell szerelni, de ennek meg kell vizsgálni az állapotát. Légnyomást ellenőrizni kell természetesen és a borda mélységet, valamint a sérüléseket – magyarázta Szűcs Tamás, a Kex Autós-Motoros Iskola vezetője.

Az ősz beköszöntével a lehulló falevelek és a mezőgazdasági gépek által felvitt sár az utakon rengeteg veszéllyel járhat, így ilyenkor fontos tudni, hogy ezekkel találkozva miképp vezessük autónkat.

– Alapból, amikor egy ilyen helyhez megérkezünk, akkor már előtte le kell az autónkat a megfelelő sebességre lassítani. Húzott állapotba kerüljön, ami azt jelenti, hogy eggyel kisebb sebességi fokozatba kapcsoljunk, mint amennyit az útviszony elbírna. Mindenféle hirtelen kapkodó mozdulatot el kell kerülni. Ha bármi van és fékezni kell, akkor fokozott óvatossággal csináljuk és egyenesen tartva az autót. Olyan szinten fékezzünk csak, hogy hagyjuk a kerekeket gurulni, mert ha a kerekek gurulnak, akkor az autó irányítható marad, ha a kereket megblokkoljuk, akkor az autó tovább fog csúszni. De a legfontosabb a helyes sebesség megválasztása – nyomatékosította Szűcs Tamás.

Szűcs Tamás hozzátette, fontos az egyes útszakaszoknál, különös tekintettel a lejtős és emelkedős területeknél, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek a sofőrök. Amennyiben köd van, úgy lakott területen kívül mindenki használja a ködlámpákat, hiszen ezzel saját láthatóságunkat növeljük – tette hozzá az autóiskola vezetője.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A magyarság totemállatainak nyomában - ismeretterjesztő film
15:21
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Nyitógála - Észak-Macedónia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Zongoraavató hangverseny (részlet)
16:06
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Adventi kalendárium
18:09
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:17
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság