Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Richter Gedeon emlékére

Richter Gedeon emlékére

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A magyar gyógyszeripar gyöngyösi kötődésű megalapítója, Richter Gedeon előtt tisztelegtek halálának 75. évfordulóján. Ebből az alkalomból emlékkiállítás nyílt a Mátra Múzeumban, ahol a jelenlévők dokumentumokon, fotókon és tárgyi emlékeken keresztül ismerkedhettek meg a gyógyszerész életével és munkáságával. A kiállítás 2020 tavaszáig tekinthető meg.

Richter Gedeon 75 éve halt erőszakos halált. Munkássága és élete máig meghatározó a hazai gyógyszeripar fejlődésében. Halálának évfordulója alkalmából időszaki kiállítást nyitottak egykori lakóhelyén, Gyöngyösön. Révész Miklós 11 évvel ezelőtt kezdte el gyűjteni ezeket az ipartörténeti tárgyakat, hogy illusztrálni tudja Richter életútját. Eddig még a nyilvánosság előtt fel nem tárt dokumentumot is bemutattak: így például a gyógyszerész anyakönyvi kivonatát.

– A többi tárgy a részint Gyöngyös gyógyszerészetét igyekszik, röviden bemutatni aztán a további tárlókban a gyógyszerészettel kapcsolatos ipartörténeti emlékek vannak az azt követő tárlóban pedig Richternek a 3 leghíresebb gyógyszere a Hyperol, az Adigan és a Kalmopyrin. Ezeket igyekszünk egy viszonylag nagyobb tárgyi gazdagsággal bemutatni – mondta el Révész Miklós, gyűjtő.

A megnyitón Hiesz György polgármester mondott köszöntőt, aki kiemelte, hogy Richter Gedeon nem csak Gyöngyös, hanem az egész ország büszkesége volt.

– Bár Ecséden született, de aktív életét a szakmát itt alapozta meg és innen indult el és külön öröm, hogy egy természettudományi múzeum pár éve teljes békében és egyetértésben elmozdul a helytörténet felé és azokkal a dolgokkal is foglalkozik tárgyi és személyi emlékekkel, amelyek Gyöngyöst jellemzik, jellemezték – fogalmazott a polgármester.

A Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke, Hankó Zoltán is méltatta a gyógyszerészt. Beszédében elmondta, hogy a II. világháborút megelőző évtizedek magyar gazdasági életének, gyógyszerész tudományának és gyógyszergyártásnak az egyik legkimagaslóbb személyisége volt.

– Mindenképpen indokolt, illő és üdvös, hogy 75 év múltán se feledkezzünk meg az ilyen nagyszerű embereknek az életéről, tevékenységéről, a tárgyi emlékekről, amelyek itt vannak közöttünk és arról a szellemiségről és arról az értékrendről, amit ők az életükben és a munkájuk során képviseltek – hangsúlyozta.

Az elnök hozzátette, hogy örül, hogy Gyöngyös iskolapéldáját mutatja ezzel a kiállítással, hogy milyen módon lehet és kell őrizni a világhírt szerzett gyógyszerész emlékét. A Mátra Múzeum, bár kész magángyűjteményt kapott, de az intézmény is tudott képi anyagot szolgáltatni a kiállításhoz.

– Szabó Tamáson keresztül érkezett hozzánk ez a megkeresés, hiszen ő magángyűjtői körből ismerte Miklóst és miután ő is gyöngyösi és megszállott lokálpatrióta gyűjtő és velünk is kapcsolatban van ő úgy gondolta, hogyha, valahol a világon érdemes megrendezni ezt a kiállítás, akkor ez itt van Gyöngyösön és Mátra Múzeumban – mondta el Jónás Ágnes, A Mátra Múzeum marketingmunkatársa.

A kiállítást március végéig tekinthetik meg az érdeklődők az Orczy-kastélyban.


Tovább az archívumra